Αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι τα μυστηριώδη κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζονται.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες, σε μια επιδημία που σύμφωνα με γερμανούς ειδικούς είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ήπειρο.

Η σύσκεψη της Παρασκευής αφορά την Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Λοιμώδεις Κονδύνους με Δυναμικό Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία γνωμοδοτεί στον ΠΟΥ για δυνητικές απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι απίθανο να οδηγήσει σε πανδημία, δεδομένου ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, όσο ο κοροναϊός.

Σημειώνεται πως κρούσματα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, καθώς και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η ευλογιά των πιθήκων, ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται με τη στενή επαφή, ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική, είναι όμως εξαιρετικά σπάνια σε άλλες χώρες.

Συνήθως είναι ήπια λοίμωξη με κύρια συμπτώματα τον πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα.

Η μετάδοση από σεξουαλική επαφή δείχνει πιθανό ενδεχόμενο, καθώς αρκετά κρούσματα στη Βρετανία αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες, αν και μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε καταγραφεί η συγκεκριμένη οδός μετάδοσης.

Τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδονται στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί το θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.

«Με αρκετά κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων που έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη» ανακοίνωσε η ιατρική υπηρεσία του γερμανικού στρατού, η οποία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα την Παρασκευή.

Ο Φάμπιαν Λίντερτζ του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ περιέγραψε τη συρροή κρουσμάτων ως επιδημία.

«Είναι πάντως απίθανο να διαρκέσει πολύ αυτή η επιδημία» είπε. «Τα κρούσματα μπορούν εύκολα να απομονωθούν μέσω της ιχνηλάτησης επαφών και υπάρχουν εξάλλου φάρμακα και αποτελεσματικά εμβόλια».

Εμβόλιο ειδικά για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, ωστόσο τα εμβόλια με τα οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη η συγγενική αλλά πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια της ευλογιάς προσφέρει αποτελεσματικότητα γύρω στο 85%, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει το εμβόλιο της ευλογιάς σε ορισμένους εργαζομένους του συστήματος υγείας και πολίτες που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί.