Συναγερμός σήμανε ανά τον κόσμο, καθώς περισσότερα από 41.000 κρούσματα και 12 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τον Μάιο που ξέσπασε η πρωτοφανής επιδημία ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα όμως με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, η επιδημία φαίνεται πως βρίσκεται σε ύφεση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, έπειτα από έναν μήνα συνεχούς αύξησης, ο ρυθμός αναφοράς νέων κρουσμάτων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 21% την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κρούσματα καταγράφονται σε 96 χώρες, και ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού που ισχύει και στην περίπτωση της πανδημίας Covid-19.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη, όπου ένας συνδυασμός αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας, αλλαγής συμπεριφοράς και εμβολιασμών βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες ανέφεραν αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού κρουσμάτων, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή. Στις ΗΠΑ αντιστοιχεί εξάλλου το 34% του συνόλου των μέχρι σήμερα περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε όλη την αμερικανική ήπειρο οι λοιμώξεις παρουσιάζουν «συνεχιζόμενη απότομη άνοδο» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Η κατάσταση έχει ανατραπεί σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου, όταν η Ευρώπη αντιστοιχούσε στο 90% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων λοιμώξεων.

Το 98% των κρουσμάτων αφορά άνδρες και, μεταξύ αυτών που ανέφεραν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, το 96% είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ενδημικός εδώ και δεκαετίες στην Αφρική και οι ειδικοί υποψιάζονται ότι η επιδημία σε Ευρώπη και Αμερική ξέσπασε από σεξουαλικές επαφές σε δύο φεστιβάλ στο Βέλγιο και την Ισπανία.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως ότι η ασθένεια μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες μέσω σεξουαλικής ή άλλης στενής σωματικής επαφής.