Πολύ συχνά η συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος θεωρείται παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει είτε μπροστά στον καθρέφτη, είτε σε συζητήσεις σχετικές με το σώμα και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Ακόμα και σε δημοσιεύσεις που αφορούν στην απόκτηση μιας καλλίγραμμης εμφάνισης, αυτή η συσσώρευση λίπους περιγράφεται ή/και εκλαμβάνεται ως παχυσαρκία, ενώ δεν είναι.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόβλημα στον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται και αποθηκεύει το λίπος, αλλά το χαρακτηριστικό του είναι ότι, αντίθετα με την παχυσαρκία, δεν επηρεάζεται από την απώλεια βάρους και φαίνεται να «προτιμά» τις γυναίκες. Είναι όμως ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά προσφέροντας τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Λιποδυστροφία

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και του προσώπου, λέγεται λιποδυστροφία.

«Η λιποδυστροφία στον λαιμό (διπλοσάγονο), στα γόνατα, τις κνήμες και γύρω από τους αστραγάλους είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες εντοπίσεις στο σώμα, διότι στα προαναφερθέντα σημεία είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί.

Ειδικά η λιποδυστροφία στα γόνατα, τις γάμπες και τους αστραγάλους είναι ανεξάρτητη από τη μείωση του σωματικού βάρους και δεν διαφοροποιείται με τη δίαιτα ή την άσκηση. Παρουσιάζεται συνήθως στην πρώιμη εφηβεία και αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Η εναπόθεση του λίπους στα συγκεκριμένα σημεία, παρουσιάζει συχνά, ακόμη και τα αδύνατα άτομα, να φαίνονται παχύτερα, από όσο είναι στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια έντονα ενοχλητική αισθητική δυσμορφία», εξηγεί ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital.

Τα γόνατα παρουσιάζουν μια πεπαχυμένη εικόνα, χάνοντας το σχήμα τους. Το πλεονάζον λίπος στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού απλώνεται επάνω από τον τένοντα του τετρακέφαλου μυός και την επιγονατίδα μέχρι το κάτω και έσω όριο αυτής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα ενός «κουτιού» στην περιοχή.

Όσον αφορά τις γάμπες και τους αστραγάλους, η εκεί συσσώρευση λίπους προσδίδει μια εικόνα άμορφου πεπαχυμένου σωλήνα, χωρίς να διακρίνονται οι φυσιολογικές καμπύλες στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνειά τους.

Εκτός από την αρνητική ψυχολογική επιβάρυνση η λιποδυστροφία αυτή δημιουργεί και λειτουργικά προβλήματα. Είναι σχεδόν αδύνατον να φορεθεί ψηλή μπότα, στενό παντελόνι, κοντή φούστα και παπούτσια με ψηλό τακούνι.

Λιπογλυπτική: Η καλύτερη λύση

Η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η επέμβαση της λιπογλυπτικής, κατά την οποία αφαιρείται ο πλεονάζων όγκος λιπώδους ιστού από τις πάσχουσες περιοχές, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πιο αρμονικής εικόνας.

Η λιπογλυπτική στα συγκεκριμένα σημεία γίνεται με πολύ λεπτές κάνουλες με την βοήθεια των οποίων διαμορφώνονται οι καμπύλες και οι εσοχές γύρω από τα γόνατα, τις περιοχές της γαστροκνημίας και κυρίως των σφυρών (αστραγάλων) και του αχίλλειου τένοντα, που καταλήγει στη φτέρνα. Είναι μια λεπτομερής επέμβαση που χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς, γνώση και εμπειρία και έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αφού αλλάζει κυριολεκτικά όλη την εμφάνιση των ποδιών.

Η αλλαγή που προκύπτει βοηθάει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της θηλυκότητας και αλλάζει τις ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών.

«Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητο να φορεθεί ένα ορθοπαιδικό καλσόν για 30 ημέρες, ώστε να αποφευχθούν τα έντονα οιδήματα στην περιοχή. Δεν συνοδεύεται από πόνο και οι μελανιές που δημιουργούνται υποχωρούν γρήγορα με την πάροδο των ημερών.

Η ομαλή επιστροφή στις δραστηριότητες ξεκινά μετά από μία εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν κάποια διαλείμματα με την τοποθέτηση των ποδιών λίγο πιο ψηλά», καταλήγει ο κ. Παπαγεωργίου.