Στη δύναμη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Αθήνας έχουν ήδη ενταχθεί τα είκοσι υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα που δώρισε η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στο Κέντρο μέσω του φορέα συλλογικής κοινωνικής προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας «Συν-Ένωσις».

Η παράδοση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε στις 26/9 σε μια σεμνή, ειδική τελετή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ασθενοφόρα οχήματα διαθέτουν ηλεκτροκίνητα φορεία, τα οποία απαλλάσσουν τους διασώστες του ΕΚΑΒ από το βάρος του φορείου και του ασθενούς, δεδομένου ότι κάθε φορείο μπορεί να σηκώσει βάρος ακόμα και ίσο με 250 κιλά.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής παράδοσης της δωρεάς, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, παρέδωσαν μια τιμητική πλακέτα, καθώς και μια σειρά γραμματοσήμων, αφιερωμένων στη συμπλήρωση 35 ετών από την ίδρυση του ΕΚΑΒ, στην πρόεδρο της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού. «Προσέρχομαι με συγκίνηση, περηφάνια και ευγνωμοσύνη για όλους και όλες στο ΕΚΑΒ, από τους οποίους εξαρτάται πολλές φορές η ίδια μας η ζωή, ενώ μοιράζονται την αγωνία μας για την υγεία μας, αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο, με μια αφοσίωση και φροντίδα που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα».

Με τα παραπάνω ζεστά και γεμάτα ανθρωπιά και ευαισθησία λόγια η Μελίνα Τραυλού συνόδευσε την εξαίρετη όσο και πολύτιμη δωρεά της ΕΕΕ προς το ΕΚΑΒ, ενώ η ίδια υπογράμμισε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση απευθυνόμενη προς τους άνδρες και τις γυναίκες του Κέντρου: «Το έργο σας μας αγγίζει όλους απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας μας και η στήριξη της Ένωσής μας στο ΕΣΥ είναι ουσιαστική, διαχρονική και ειλικρινής. Είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε κοντά στο ΕΣΥ». Τέλος, ευχήθηκε «να έχουμε όλοι μας την υγεία μας, για να είναι αχρείαστο το ΕΚΑΒ».

«Δεν ξεκουράζονται»

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΕΕΕ «για τη συνδρομή και τη διαχρονική στήριξή της στο ΕΣΥ και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ενώ υπενθύμισε ότι «οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ δεν ξεκουράζονται ποτέ - είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «κάνουμε το παν για να διασφαλίζουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες δουλειάς γι’ αυτούς τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και γνωρίζουμε ότι ο στόλος του Κέντρου πρέπει, λόγω των ειδικών συνθηκών της αποστολής του, να ανανεώνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα εξαιτίας της καταπόνησής του».

Την περηφάνια όλων για την ελληνική ναυτιλία εξέφρασε, στη συνέχεια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έκανε επίσης λόγο για τη «διαχρονική στήριξη του ΕΣΥ και της Υγείας εκ μέρους της ΕΕΕ». Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Ζωή

Ράπτη, επισήμανε ότι «η ΕΕΕ και η ελληνική ναυτιλία είναι πάντα αρωγοί για την ανάπτυξη και την Υγεία».

Για μια «ξεχωριστή ημέρα» έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος υπενθύμισε ότι η ΕΕΕ έχει δωρίσει επίσης δύο ασθενοφόρα οχήματα για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας «και μάλιστα το ένα επιχειρεί σε ειδικές συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα».

Τέλος, ο Νίκος Παπαευσταθίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η δωρεά της ΕΕΕ ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ προς όφελος των πολιτών», ενώ υπενθύμισε ότι τα ασθενοφόρα οχήματα και το προσωπικό του Κέντρου δεν προσφέρουν με αυταπάρνηση τις πολύτιμες υπηρεσίες τους μόνο στο επείγον και το έκτακτο της Υγείας, αλλά αποτελούν επίσης έναν ενισχυμένο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας σε καταστάσεις κρίσεων.