Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για την «τριδημία» κορονοϊού, γρίπης και RSV η συνύπαρξη των οποίων διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες

Από το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες καλούνται από τους ειδικούς να εμβολιαστούν και για τους δύο ιούς.

Τι είναι ο αναπνευστικός ιός RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, προειδοποίησε ότι με την πάροδο του χρόνου φθίνει ο βαθμός προστασίας έναντι της λοίμωξης και συνεπώς όσοι έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί με παλαιότερα σκευάσματα ενδέχεται να μην είναι προστατευμένοι.

Από την πλευρά της, η κ. Παγώνη 
υπογραμμίζει ότι «Εκεί που θα χρειαστεί να φορέσουμε την μάσκα θα τη φορέσουμε, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Ιδιαίτερα άλλα μέτρα δεν νομίζω ότι χρειάζονται».

Ο δρ Γιώργος Παυλάκης προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι καινούργια στελέχη του ιού καθιστούν δύσκολη την πορεία του κορωνοϊού το χειμώνα, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους και πολλά κενά στο σύστημα υγείας.

Τον προβληματισμό του ότι οι ιώσεις της γρίπης, του RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) και του κορωνοϊού θα βρουν το ανοσοποιητικό των πολιτών ανεκπαίδευτο, με αύξηση της μεταδοτικότητας και πιθανές επιπτώσεις ειδικά για τους ευάλωτους, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήμασταν με τις μάσκες, και είμαστε σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που έρχεται από διακοπές, αρχίζει τις προπονήσεις, και δεν βλέπεται στους αγώνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης. Ενδεχομένως αυτό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και πιθανότατα και τα βαριά περιστατικά τουλάχιστον στους ευάλωτους προειδοποίησε.

«Μόνο η μάσκα μας σώζει»

«Για γρίπη και κοροναϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μας σώζει. Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου» τόνισε ο καθηγητής. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε τόσο για τη γρίπη όσο με την επικαιροποιημένη δόση για τον κοροναϊό, πρόσθεσε.