Οι αναπνευστικοί ιοί έχουν τη δυσάρεστη τιμητική τους, ειδικά στα παιδιά. Τα δυσάρεστα νέα, με τους θανάτους των έξι παιδιών για το στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία, έχουν θορυβήσει το δυτικό κόσμο. 

Εκτός από τον κοροναϊό, που συνεχίζει να μεταδίδεται σε χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν οι ιοί της γρίπης, οι ρινοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος είναι πολύ επικίνδυνος όταν προσβάλλει μικρά παιδιά και βρέφη. Σε ρεπορτάζ, η Deutsche Welle περιγράφει εκτενώς την κατάσταση στην Ευρώπη.

Σήμερα γνωρίζουμε περίπου 200 διαφορετικούς παθογόνους οργανισμούς, υπεύθυνους για το κρυολόγημα. Σύμφωνα με το RKI, τέσσερις από αυτούς κυκλοφορούν σήμερα αρκετά στην Ευρώπη: οι ιοί της γρίπης, οι ρινοϊοί, ο κοροναϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Ο τελευταίος ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος σε περίπτωση που μολύνει βρέφη και μικρά παιδιά.Πολλά από τα βρέφη και τα νήπια που προσβλήθηκαν από τον ιό RS είχαν τόσο σοβαρές επιπλοκές ώστε οι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν ή ακόμη και να διασωληνωθούν. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερα κρεβάτια σε νοσοκομεία, στα οποία θα μπορούσαν να νοσηλευθούν παιδιά και βρέφη.

Ο συγκυτιακός ιός εμφανίζεται εποχιακά και προκαλεί βρογχιολίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των 24 μηνών. Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα ανήκουν ο πυρετός και ο βήχας, ενώ ορισμένα παιδιά εμφανίζουν σε περίπτωση μόλυνσης συμπτώματα που θυμίζουν εκείνα του κοκκύτη. Αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Τα σημάδια της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λοιμώξεις από ιούς του κοινού κρυολογήματος ήταν σπάνιες, το ίδιο και λοιμώξεις εξαιτίας του συγκυτιακού ιού. Άλλωστε, την περίοδο εκείνη οι περισσότεροι τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και πρόσεχαν ιδιαίτερα τους κανόνες υγιεινής: τακτικό πλύσιμο χεριών, μάσκες, αποστάσεις… Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν εύκολη η εξάπλωση ούτε του κοροναϊού αλλά ούτε και όλων των υπόλοιπων ιών.

Πολλά από τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν είχαν καμία απολύτως λοίμωξη την τελευταία διετία και αρρωσταίνουν για πρώτη φορά φέτος το χειμώνα. Όλα αυτά τα παιδιά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αντισώματα κατά του RSV και πολλών ακόμη ιών που προκαλούν κρυολόγημα. Τώρα, με τα μέτρα προστασίας να αίρονται σταδιακά, οι λοιμώξεις επιστρέφουν, συχνά με μεγαλύτερη ένταση.Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τις λοιμώξεις, ενώ στο άμεσο μέλλον ενδέχεται οι ασθενείς να αυξηθούν ακόμη περισσότερο παγκοσμίως, κάτι που φυσικά δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γερμανία. Η Γαλλία, για παράδειγμα, προετοίμασε ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιδημία βρογχιολίτιδας στις αρχές Νοεμβρίου και ίσως θα έπρεπε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο Α, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών κάτω των 10 ετών.

Έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι τον τελευταίο μήνα, μέσα σε εφτά ημέρες από τη διάγνωση στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά κάτω των 10 ετών στην Αγγλία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.


Ένα παιδί κάτω των 10 ετών πέθανε επίσης στην Ουαλία, αφού προσβλήθηκε από τη μόλυνση.

Τα στοιχεία των υγειονομικών Αρχών της Βρετανίας για τον στρεπτόκοκκο Α

Ο οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα οστρακιάς, η οποία προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο Α, «συνεχίζουν να παραμένουν υψηλότερα από ό,τι θα βλέπαμε συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου», ενώ καταγράφηκαν 851 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο στα 186 για τα προηγούμενα χρόνια.


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές λοιμώξεις. Συνήθως, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ο δρ. Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής της βρετανικής υγειονομικής Αρχής UKHSA, είπε: «Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα και να επισκέπτονται έναν γιατρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε το παιδί τους να θεραπευθεί και να σταματήσουμε τη λοίμωξη πριν γίνει σοβαρή. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης μετά από μια περίοδο οστρακιάς, με πονόλαιμο ή λοίμωξη του αναπνευστικού».