Ήταν το περασμένο Σάββατο 7 Ιανουαρίου, όταν ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωνε στα «Παραπολιτικά», υπό τον τίτλο «Καμία ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη» και πρώτος από τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας μας, οι οποίοι μας ενημερώνουν δημοσίως για τα θέματα της πανδημίας:

«Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η ΧΒΒ.1.5, δεν έχει δώσει ακόμη επαρκή στοιχεία σχετικά με την δυνατότητα της μεταδοτικότητάς της και εκείνο το οποίο αναμένουμε ακόμη να δούμε είναι εάν, στις ΗΠΑ για παράδειγμα, αλλά και στην Ευρώπη, η XBB.1.5 θα είναι σε θέση να εκτοπίσει την BQ.1 και την BQ.1.1, τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 5, δηλαδή, οι οποίες προηγούνται ακόμη ως προς την επικράτησή τους στις ΗΠΑ».


Πράγματι, η τελευταία παραλλαγή ανησυχίας για τον νέο κοροναϊό , η XBB.1.5, συνεχίζει μεν να αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια μειονότητα νέων μολύνσεων από SARS-CoV 2 σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Αυτό εκτίμησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ενώ τα «Π» είχαν μόλις τυπωθεί και όδευαν προς τα σημεία πώλησης Τύπου της χώρας μας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αφού ο Οργανισμός περιόρισε, τότε, σημαντικά τις προβλέψεις του για την άνοδο της εν λόγω υποπαραλλαγής του νέου κοροναϊού.

Έτσι, ενώ την προπερασμένη εβδομάδα τα CDC «έδιναν» την XBB.1.5 στο 40,5% των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, περίπου το 27,6% των νέων περιπτώσεων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ συνδέεται πλέον με την παραλλαγή XBB.1.5, σύμφωνα με το CDC επί του παρόντος, με ένα διάστημα πρόβλεψης που κυμαίνεται από 14,0% έως 46,5%. Η υποπαραλλαγή της Όμικρον 5, λοιπόν, η BQ.1.1, που εμφανίστηκε το περασμένο φθινόπωρο στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να εκτιμάται ότι αποτελεί μεγαλύτερο μερίδιο των περιπτώσεων, προς το παρόν, με ποσοστό περίπου στο 34,4%.

Ο επιπολασμός της XBB.1.5 παραμένει υψηλότερος στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου το CDC εκτιμά ότι αποτελεί περίπου περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων. Σε όλες τις άλλες περιοχές, το στέλεχος προβλέπεται να είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των νέων λοιμώξεων.



Οι υγειονομικές Αρχές στην Ευρώπη και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) είχαν αναφέρει πρόσφατα ότι τα αρχικά δεδομένα των CDC των ΗΠΑ, σχετικά με το πλεονέκτημα ανάπτυξης του στελέχους XBB.1.5 έδειξαν ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από όλα τα άλλα σημαντικά στελέχη, τα οποία έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, εκτός από την αρχική Όμικρον, η οποία οδήγησε σε ένα κύμα - ρεκόρ μολύνσεων, κατά τον περασμένο χειμώνα του 2021 - 2022.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ζητήσει επίσης από τα CDC των ΗΠΑ μια αξιολόγηση του ενδεχομένου κινδύνου για την απειλή, την οποία τυχόν θέτει η νέα παραλλαγή XBB.1.5.

Όμως, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, η οποία φέρει ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2023, «δεν βλέπουμε ότι αυτή η παραλλαγή, δηλαδή η XBB.1.5, προκαλεί την ίδια αύξηση στις συνολικές περιπτώσεις νέου κοροναϊού, την οποία είχε σημειώσει η μετάλλαξη Όμικρον, όταν εκείνη είχε εισέλθει στις ΗΠΑ και είχε μολύνει, τον περασμένο χειμώνα, τον πληθυσμό της χώρας».

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ εκτιμά, φυσικά, ότι η διασπορά της XBB.1.5 αναμένεται να αυξηθεί, κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων στις ΗΠΑ, αλλά, σε αντίθεση με όσους βιάστηκαν – και στην Ελλάδα - να κάνουν λόγο ακόμη και για πλεονέκτημα μεταδοτικότητας της τάξης του… 20% για την XBB.1.5, πριν από την αναθεώρηση των στοιχείων και των σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των CDC των ΗΠΑ, η Σχολή αποφεύγει χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεσή της να προβεί στην οποιαδήποτε αναφορά σε κάποιο πλεονέκτημα μεταδοτικότητας για την νέα υπομετάλλαξη XBB.1.5, η διασπορά της οποίας, αξίζει να σημειωθεί, παραμένει πολύ κάτω από το… 10% επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη.