Οι ΗΠΑ είναι από χθες το βράδυ η πρώτη και η μόνη μέχρι στιγμής χώρα της Δύσης, στην οποία έχουν ήδη επικρατήσει, σε ποσοστό άνω του 49,7%, οι νέες υπομεταλλάξεις της Όμικρον 5, BQ.1 και BQ.1.1. Μάλιστα, σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα των ΗΠΑ, όπως το Νιου Τζέρσεϊ και η Νέα Υόρκη, οι BQ.1 και BQ.1.1 επικρατούν πλήρως, σε ποσοστό περίπου 70%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η διοίκηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, οι υπομεταλλάξεις BQ.1 και BQ.1.1 αφορούσαν τότε περίπου το 44,2% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, έναντι ποσοστού ίσου με το 32,6% για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Η ταχεία ανάπτυξη των ως άνω δύο υπομεταλλάξεων της Όμικρον 5 στις ΗΠΑ οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην χαρακτηριστικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ και, κυρίως, στο γεγονός ότι η ίδια η Όμικρον 5 δεν κάλυψε ποτέ περισσότερο από το 64% επί των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες η Όμικρον 5 βρίσκεται ακόμη και στο 98%, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 87,7% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα.

“Ελπίζουμε ότι το επίπεδο της ανοσίας, η οποία έχει προκληθεί είτε από προηγούμενη μόλυνση είτε από εμβολιασμό, θα προστατεύσει τους περισσότερους ανθρώπους από τη σοβαρή νόσηση ή/και τον θάνατο”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι,

Μάλιστα, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η επαναμόλυνση από τον νέο κοροναϊό μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και για μακροπρόθεσμες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για νοσηλεία, καθώς και των συμπτωμάτων μακροχρόνιας COVID – 19, ακόμη και του θανάτου.

“Είναι σίγουρο ότι ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης δεν είναι ασήμαντος”, λέει ο Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο St. Louis και συντάκτης της ως άνω νέας μελέτης. “Έχουμε, λοιπόν, το κύμα του χειμώνα. Τώρα οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την εκ νέου μόλυνσή τους. Βασικά παίζεις ξανά ρώσικη ρουλέτα”, λέει ο ίδιος. “Μπορεί να αποφύγεις τη σφαίρα την επόμενη φορά, αλλά μπορεί και όχι”...

“Τα κακά νέα είναι ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή/και μολυνθεί να επαναμολυνθούν από αυτές τις νέες υποπαραλλαγές”, δηλώνει επίσης ο Daniel Barouch, ιολόγος στο Beth Deaconess Hospital στη Βοστώνη, ο οποίος μελετά τα νέα στελέχη, ενώ ο Άντονι Φάουτσι ανέφερε ακόμη ότι οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι στην πανδημία, καθώς οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1, με μεγαλύτερη ανοσολογική αποφυγή, αυξάνονται εβδομαδιαία. “Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι ορισμένα από τα εργαλεία μας, στο ‘οπλοστάσιό’ μας, μπορεί να ακυρωθούν, εάν αυτές οι πιο νέες υποπαραλλαγές γίνουν, στην πραγματικότητα, πολύ πιο κυρίαρχες, σε σχέση με ό,τι είναι σήμερα”.

Χωρίς δυναμική

Την ίδια στιγμή, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται ότι θα είναι το χειμερινό κύμα έξαρσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας.

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στο parapolitika.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μας εξηγεί:

“Τον τελευταίο 1 με 1,5 μήνα έχει αυξηθεί σε διάφορες χώρες η συχνότητα των υποπαραλλαγών BQ.1, που υπάγονται στον κλάδο της Όμικρον 5. Πιο συγκεκριμένα η συχνότητα της ΒQ.1 φαίνεται ότι αυξήθηκε στο 44% στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου, ενώ αντίστοιχα υψηλές συχνότητες έχουν καταγραφεί και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Η δυναμική ωστόσο της BQ.1 δεν φαίνεται προς το παρόν να ακολουθείται με αύξηση των μολύνσεων και πίεση στο σύστημα Υγείας σε επίπεδα που καταγράφηκαν σε προηγούμενες εξάρσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρεία πληθυσμιακή μόλυνση με την Omicron 5, παραλλαγή που ήταν πυρετογόνος και για αυτό μάλλον αρκετά ανοσογόνος, έχει ενισχύσει το τείχος ανοσίας μαζί με τους εμβολιασμούς σε επίπεδα που πιθανώς αυξάνει την δυσκολία δυναμικής έξαρσης, τουλάχιστον σε επίπεδα που παρατηρήσαμε προηγούμενα. Προς το παρόν το βασικό σενάριο προβλέπει την επικράτηση της BQ.1, αλλά η δυναμικότητα της χειμερινής έξαρσης προς το παρόν φαίνεται σχετικά υποβαθμισμένη”.