Την αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής, προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες για διαρκώς αυξανόμενο clawback εις βάρος της φαρμακοβιομηχανίας, ζήτησε για άλλη μία φορά σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στην Αθήνα, με θέμα το υπό διαμόρφωση σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής:

«Πρέπει και η πολιτεία να συνειδητοποιήσει πως οι φαρμακευτικές θεραπείες σώζουν ζωές και πως θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να αναθεωρήσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Και όχι να προσδοκά πως με την τακτική των αλόγιστων υποχρεωτικών επιστροφών, η εισροή της καινοτομίας στη χώρα παραμένει δεδομένη».

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, με νόημα τα «250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στο Φάρμακο, μέσω του επενδυτικού clawback, το οποίο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων».