Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ήδη η ανάπτυξη του εκτάκτου σχεδίου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την ενίσχυση της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, το οποίο αποκάλυψε τη Δευτέρα η «Απογευματινή», και η κατάσταση δείχνει ήδη τα πρώτα σημάδια αισθητής βελτίωσης.

Συγκεκριμένα, πρώτη ημέρα ήταν η Κυριακή για τη συνεφημερία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) με το νοσοκομείο της Αθήνας «Ευαγγελισμός», το οποίο εκτέλεσε μία δύσκολη γενική εφημερία, με περισσότερες από 900 προσελεύσεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του. Τα ράντζα που αναπτύχθηκαν τελικά στον «Ευαγγελισμό» ήταν λιγότερα από 40, μειωμένα περισσότερο από 50% σε σχέση με προηγούμενες γενικές εφημερίες του ιδρύματος, ενώ το πρωί της Δευτέρας όλοι οι εισαχθέντες ασθενείς είχαν ήδη τακτοποιηθεί σε κανονικές κλίνες νοσηλείας.

Την ίδια στιγμή, στην γενική εφημερία του Γενικού Κρατικού Αθήνας βρέθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διαπίστωσε ότι η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με προηγούμενες γενικές εφημερίες του ιδρύματος και μάλιστα χωρίς να έχει μπει ακόμη σε συνεφημερία το ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας «Ερρίκος Ντυνάν», κάτι το οποίο έχει προγραμματιστεί να συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η γενική εφημερία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» την Κυριακή εξελίχθηκε με πολύ μεγάλη πίεση στο ΤΕΠ, αλλά έχει ήδη προγραμματιστεί να ενταχθεί σε συνεφημερία από την 1η Φεβρουαρίου το ιδιωτικό νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας «Ιατρικό Περιστερίου», γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει επίσης σε αισθητή βελτίωση την κατάσταση, που σοβεί στο ΤΕΠ και σε ορισμένες κλινικές του «Αττικού».

Τέλος, παρά τις δημόσιες διαμαρτυρίες του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για τις πολύ μαζικές προσελεύσεις στο ΤΕΠ του νοσοκομείου της Αθήνας «Σισμανόγλειο», μόλις 21 ράντζα αναπτύχθηκαν το περασμένο Σάββατο στο ίδρυμα, ράντζα τα οποία μέχρι το πρωί της Κυριακής είχαν «απορροφηθεί» σε κλινικές. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο προσήλθαν στο ΤΕΠ του «Σισμανόγλειου» περισσότεροι από 300 ασθενείς.