Ενώπιον ενός πολύ σοβαρού γρίφου βρίσκονται τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των εμβαλαγίων (κουτιών) του φαρμακευτικού σκευάσματος Ozempic, τα οποία έχει εξασφαλίσει ήδη το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) από την αγορά φαρμάκων κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το ΙΦΕΤ έχει ήδη στη διάθεσή του περίπου 15.000 εμβαλάγια του Ozempic, αλλά υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλύσουν τάχιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΦ.

Το πρόβλημα

Το Ozempic είναι το γνωστό μας φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο χορηγείται για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά το εξασφαλίζει επίσης, με διάφορους παράτυπους, εάν όχι ακόμη και παράνομους τρόπους, ένα ικανό μέρος πολιτών της χώρας μας, οι οποίοι δεν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Είναι απλώς παχύσαρκοι και το προμηθεύονται για… απώλεια βάρους.

Το ερώτημα το οποίο ταλανίζει αυτές τις ώρες τη διοίκηση του ΕΟΦ είναι το εξής: Με ποιον τρόπο τα περίπου 15.000 εμβαλάγια του Ozempic θα διατεθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, χωρίς, όμως, να καταλήξουν σε απλώς παχύσαρκους πολίτες αλλά στους πραγματικά ασθενείς με διαβήτη τύπου 2; Άλλωστε, είναι αυτή η αρκούντως αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων εκείνη η οποία οδήγησε ήδη την αγορά φαρμάκων της χώρας μας να έχει ξεμείνει από το Ozempic, με τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να αγωνιούν βασίμως για την πορεία της υγείας τους.

Καθένα, δηλαδή, από τα περίπου 15.000 εμβαλάγια του Ozempic, τα οποία θα διαθέσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το ΙΦΕΤ στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, πρέπει να καταλήξει, πάση θυσία, σε ασθενή ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου 2 και όχι σε απλώς παχύσαρκο πολίτη της χώρας μας. Αυτό είναι το μέγα ερώτημα.

Τι προτείνεται

Σύμφωνα, λοιπόν, με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, η διοίκηση του ΕΟΦ έχει ήδη προτείνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με την τελευταία να έχει ήδη παράσχει τη σύμφωνη γνώμη της, να αφαιρεθούν ορισμένες από τις ενδείξεις ορθής συνταγογράφησης, οι οποίες αφορούν το Ozempic, προκειμένου το σκεύασμα να συνταγογραφείται αποκλειστικά και μόνον σε ασθενείς με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 και όχι ακόμη και σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τήρηση των ορθών κανόνων συνταγογράφησης και της ιατρικής και της φαρμακευτικής δεοντολογίας, καθώς και η αυστηρή και ευλαβική τήρηση των νέων ενδείξεων για τη συνταγογράφηση του Ozempic θα απαιτήσουν την απόλυτη συνεργασία των γιατρών και των ιδίων των φαρμακοποιών της χώρας μας.