Η διαρκώς μειούμενη διασπορά του νέου κορονοϊού, σε συνδυασμό με την ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού και την αισθητά πιο ήπια νοσογόνο δράση της κυρίαρχης υποπαραλλαγής του ιού, δηλαδή της ονομαζόμενης «Κράκεν», καθιστά την πίεση στο ΕΣΥ απολύτως διαχειρίσιμη και τις τιμές όλων των κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών σε σταθερή αποκλιμάκωση.

Επίσης, τα ίδια δεδομένα φέρνουν με έμφαση σε «πρώτο πλάνο» του ατομικού, κοινωνικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος την προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, καθώς και εκείνων οι οποίοι είτε είναι ανοσοκατεσταλμένοι είτε είναι έγκυες είτε πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Έτσι, με διαρκείς αυξομειώσεις στον δείκτη θετικότητας, αλλά με σαφή πτωτική τάση στη μακρά διάρκεια, η θετικότητα της διασποράς του νέου κορονοϊού στη χώρα μας κινείται περίπου στο 5%. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πολύ χαμηλό δείκτη θετικότητας.

Οι εισαγωγές

Την ίδια στιγμή, πτωτική τάση εμφανίζουν επίσης οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 παρουσίασε μικρή μείωση κατά την εβδομάδα η οποία έληξε στις 28 Μαΐου και έφτασε τους 629, έναντι των 636 της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι σχετικές εισαγωγές, μάλιστα, εμφανίζονται ελαφρά μειωμένες κατά 2%, σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο νέος κορονοϊός πάντως δεν μας έχει εγκαταλείψει...

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, αυτοί μειώθηκαν αισθητά στους 40 για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαΐου, έναντι των 53 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, με τον αριθμό των νέων διασωληνώσεων (7) να παρουσιάζει σημαντική μείωση, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και εντυπωσιακή μείωση κατά 59%, σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό των διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσ- σερις εβδομάδες.

Επίσης, περίπου 6 ασθενείς με νόσο COVID-19 χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη χώρα μας και έτσι καταγράφηκαν 45 νέοι θάνατοι την περίοδο 22 - 28 Μαΐου, έναντι 52 θανάτων για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Οι ηλικίες των θανόντων κυμαίνονται στα 71 - 96 έτη.

Εμβολιασμοί

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού προσφέρονται και διενεργούνται κανονικά ακόμη και σήμερα, σε εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μάς εξηγεί επίσης ότι η διαδικασία για να κλείσει κανείς το ραντεβού του για εμβολιασμό παραμένει η ίδια, δηλαδή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, ενώ ο καθένας μπορεί να βρει ελεύθερα ραντεβού εντός 1 - 2 ημερών από την είσοδό του στην πλατφόρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότεροι από 22.100.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 7.200.000 αφορούν τις αναμνηστικές δόσεις. Την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουνίου διενεργήθηκαν 454 εμβολιασμοί. Όσον αφορά τις νέες οδηγίες για τους εμβολιασμούς, τις οποίες εξέδωσαν μόλις πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και θα ισχύσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο, ο Μάριος Θεμιστοκλέους διαβεβαιώνει την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι «αυτές οι οδηγίες δεν αλλάζουν τίποτε στο δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία”».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή