Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών στρεπτόκοκκου Α, τα δύο βασικά όμως αντιβιοτικά κατά του μικροβίου εμφανίζουν ελλείψεις από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας. 

Ευπαθείς ομάδες

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «τα περιστατικά φέτος είναι συχνότερα, αλλά τα συμπτώματα δεν είναι βαρύτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», καθώς και ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν έντονη γενετική προδιάθεση σε λοιμώξεις». Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε ότι «με μια απλή αντιβίωση το παιδί που νοσεί θα πάει πολύ καλά».

Ελλείψεις

Την ίδια στιγμή, o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, έκανε χθες λόγο για την έλλειψη ικανών ποσοτήτων των δύο βασικών αντιβιοτικών κατά του στρεπτόκοκκου Α. Πρόκειται βεβαίως για ελλείψεις οι οποίες «έρχονται» από τους προηγούμενους μήνες στη χώρα μας, ενώ αυτές αφορούν όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο φαρμακοποιός της Αθήνας Γιάννης Δαγρές.

Επίσης, ο Γιάννης Δαγρές επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση στην «Α» ότι τα strep tests, δηλαδή τα τεστ για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου Α, τα οποία διαθέτουν τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, δεν έχουν ακόμη την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), συνεπώς, προκειμένου να θεωρηθούν με αξιοπιστία ως διαγνωστικά, πρέπει οι γονείς που τα προμηθεύονται να διενεργούν τα τεστ μαζί με γιατρό στο ιατρείο και όχι στο σπίτι μόνοι τους.