Η Κίνα δήλωσε ότι ανακάλυψε δύο νέους κοροναϊούς, οι οποίοι προέρχονται από νυχτερίδες και ισχυρίζεται ότι οι ιστοί τους μπορούν να αποδείξουν ότι ο COVID-19 δεν διέρρευσε από εργαστήριο και ότι η πανδημία προκλήθηκε από ιό φυσικής προέλευσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η DailyMail, τα παθογόνα των δύο νέων κοροναϊών που ανακάλυψε η Κίνα εμφανίζουν την ίδια γενετική ιδιορρυθμία που πιστεύεται ότι έκανε τόσο μολυσματικό το στέλεχος του COVID-19 που προκάλεσε την πανδημία.

Αυτή η γενετική ιδιορρυθμία είναι η «θέση διάσπασης φουρίνης», μια ουσία που διασπά τις πρωτεϊνικές ακίδες ενός ιού, καθιστώντας τον μολυσματικό. Όσες περισσότερες οι διασπάσεις στις ακίδες, τόσο πιο μολυσματικός ο ιός, αφού θα μπορεί να «κολλάει» στα κύτταρα πιο εύκολα.

Μέχρι την εμφάνιση του SARS-Cov-2, του ιού της COVID-19, κανένας άλλος σαρμπεκοϊός (η οικογένεια ιών που ανήκει) δεν είχε εμφανίσει τη «θέση διάσπασης φουρίνης».

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κοροναϊός της COVID-19 είχε κατασκευαστεί από ανθρώπους και διαρρεύσει από το εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα.

Ωστόσο, οι ερευνητές που υποστηρίζονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας είπαν ότι η ανακάλυψή τους «βαθαίνει την κατανόησή μας για την ποικιλομορφία των κοροναϊών» και ότι υποδηλώνει «έντονα» τη φυσική παρουσία της «θέσης διάσπασης φουρίνης» στους κοροναϊούς.

Ειδικότερα, οι Κινέζοι ερευνητές έγραψαν ότι η ανακάλυψη των ιών CD35 και CD36 «παρέχει ενδείξεις για τη φυσική προέλευση της θέσης διάσπασης της φουρίνης στον SARS-CoV-2». Σημειώνεται ότι δεν έχει αποδειχθεί πως αυτοί οι δύο ιοί είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπους.

Ωστόσο, η Δύση διαφωνεί ξανά με την Κίνα. Ο Δρ. Ρίτσαρντ Έμπραϊτ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς, δηλώνει στη DailyMail πως οι ιοί CD35 και CD36 δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια των σαρμπεκοϊών.

«Οι ιοί δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια του SARS-Cov-2, δεν είναι καν σαρμπεκοϊοί. Άρα, πώς αποδεικνύουν ότι η COVID-19 δεν διέρρευσε από εργαστήριο;», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Ο SARS-CoV-2 είναι ο μόνος από τους εκατοντάδες γνωστούς σαρμπεκοϊούς που έχει θέση διάσπασης φουρίνης», επισήμανε και τόνισε ότι «αυτό ίσχυε και πριν και μετά την επιστημονική δημοσίευση των Κινέζων».