Πρώτη προτεραιότητα αναδεικνύεται για την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η πολύπλευρη ενίσχυση του ΕΣΥ της χώρας μας σε προσωπικό, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα σχετικά στοιχεία, το 2022 αποχώρησαν, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67 έτη), 424 γιατροί και παραιτήθηκαν περίπου 400 για διάφορους λόγους, δηλαδή συνολικά έφυγαν 824 γιατροί από το σύστημα.

Με άλλα λόγια, περίπου 65 γιατροί συνταξιοδοτούνται ή/και αποχωρούν κάθε μήνα από το ΕΣΥ και στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι σχετικές αποχωρήσεις και για το 2023, ενώ το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού σε όλο το σύστημα εκτιμάται περίπου σε 5.000...

Είκοσι παραιτήσεις

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μάλιστα, έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους περισσότεροι από είκοσι γιατροί νοσοκομείων του ΕΣΥ της περιφέρειας, επικαλούμενοι την εξάντλησή τους, την οποία προκαλούν η καθημερινή εφημέρευση, το μειωμένο ιατρικό προσωπικό, ακόμη και το κόστος ζωής στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Σπάρτης το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο, με έγγραφό του της 3ης Αυγούστου 2023, αναφέρει 3 παραιτήσεις ειδικευμένων παθολόγων, με αιτία την εργασιακή εξάντληση, λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης. Στο νοσοκομείο Χανίων επίσης έγινε γνωστό στις 5 Αυγούστου 2023 ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4 ειδικευμένοι χειρουργοί, επικαλούμενοι την υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους 2 ειδικευμένοι γιατροί, ένας παθολόγος και ένας αιματολόγος, γιατί, εκτός όλων των άλλων, το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης «αναγκάζει γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου η Παθολογική Κλινική είναι υπό διάλυση επίσης λόγω παραιτήσεων», σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στο νοσοκομείο της Άρτας το σωματείο των εργαζομένων κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία για επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης λόγω έλλειψης γιατρών.

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου η Καρδιολογική Κλινική ξέμεινε με τρεις καρδιολόγους, ενώ στο Ακτινολογικό υπηρετεί μόλις μία γιατρός, και μάλιστα μετακινούμενη από το νοσοκομείο Αγρινίου.

Ελλείψεις

Από τη δική της πλευρά, πάντως, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι «εδώ και πάνω από ένα έτος έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης», ενώ η Ομοσπονδία επιμένει να υποστηρίζει επίσης τα εξής:

«Δυστυχώς, όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες, αλλά οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται, αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι πως η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται, αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις». 

Μηνιαίο μπόνους 1.800 ευρώ για εθελοντικές μετακινήσεις

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, να προχωρήσει στην ενίσχυση της στελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας της χώρας μας, ενίσχυση για την οποία είχε ο ίδιος παράσχει επίσης ισχυρές διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης, πρώτης θεσμικής συνάντησης μεταξύ των δύο μερών.

Μάλιστα, οι θέσεις, αλλά και τα αιτήματα τα οποία κατέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες στην πρόσφατη σύσκεψη για την Υγεία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης και αναφέρονται αναλυτικά στο κοινό δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσαν οι πρόεδροι των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης, δεν δείχνουν τίποτε λιγότερο από την κατεύθυνση στην οποία φαίνεται ότι προτίθεται να κινηθεί ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι πρόεδροι των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης αναφέρουν ότι η σύσκεψη των φορέων Υγείας του νησιού, υπό την προεδρία του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριου Παπαβασιλείου, κατέληξε στις εξής προτάσεις-αιτήματα:

«Εισακούστηκαν οι προτάσεις των συλλόγων στο αίτημα για εθελοντική μετακίνηση των ιατρών με ταυτόχρονη χορήγηση οικονομικού κινήτρου, επιπλέον του μισθού τους, 1.800 € μηνιαίως και προσφορά στέγης εφόσον πρόκειται για διάστημα άνω των 15 ημερών, με παράταση του ισχύοντος νόμου έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να εκδηλωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για γιατρούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των νοσοκομείων και ταυτόχρονη αναζήτηση και αξιοποίηση επικουρικών ιατρών.

Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες στις πρόσφατες προκηρύξεις σε ανώτερη βαθμίδα και η έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων των ιατρών που συνταξιοδοτούνται.

Σημειωτέον, δε, ότι πρώτη φορά καταγράφεται σε κείμενο που ανακοινώνεται από Υγειονομική Περιφέρεια και σε συνέχεια της κατάθεσης των αιτημάτων μας, η χρήση μέτρων-κινήτρων όπως:

  • Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για όλους του ιατρούς του ΕΣΥ.
  • Αποφορολόγηση εφημεριών.
  • Άμεση αναδιαμόρφωση του οργανογράμματος των νοσοκομείων με βάση τον νέο σχεδιαζόμενο υγειονομικό χάρτη». 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή