Ο καρκίνος, η νόσος που τροφοδοτεί το άγχος θανάτου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, λαμβάνει χαρακτηριστικά επιδημίας, ίσως όχι μόνο για τους λόγους που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation» υποστηρίζει ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι γιατροί εφιστούν συνεπώς την προσοχή στους ογκολογικούς ασθενείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Συγκεκριμένα, οι Σουηδοί επιστήμονες που υπογράφουν τη νέα μελέτη διαπίστωσαν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα και να ευνοούν τη διασπορά του, διεγείροντας τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους.

Πώς γίνεται αυτό; Οι όγκοι χρησιμοποιούν τα νέα αγγεία για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορούν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται στο σώμα.

Παρόλο που η μελέτη βασίστηκε σε καρκίνους του πνεύμονα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλες μορφές της νόσου, με τις οποίες οι όγκοι του πνεύμονα έχουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς.

Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Τα ευρήματα της μελέτης προέρχονται από έρευνες σε ποντίκια. Να αναφέρουμε ότι μια προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και n-ακετυλοκυστεΐνης διευκολύνει την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα στα τρωκτικά. Οι ερευνητές συνέχισαν τα πειράματα, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά δύο ομάδες ποντικιών.

Στη μία τα ζώα έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ στην άλλη είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα. Και στις δύο ομάδες χορηγούσαν αυξημένες δόσεις των βιταμινών, «ίσες με αυτές που προσλαμβάνει ένα άτομο το οποίο τρώει υγιεινά, μετά παίρνει μερικά συμπληρώματα και ύστερα πίνει ένα smoothie με τζίντζερ», όπως υπογραμμίζει η μελέτη. Το επιστημονικό συμπέρασμα; Και στις δύο ομάδες όσο περισσότερες βιταμίνες κατανάλωναν τα ποντίκια τόσο ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη νέων αγγείων μέσα στους όγκους τους.

Ο δόκτωρ Μπέργκο, επικεφαλής της έρευνας, επισήμανε ωστόσο πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι αυτές οι βιταμίνες πρέπει να αποκλειστούν από την ημερήσια διατροφή. «Το θέμα είναι να μη λαμβάνει κάποιος μέσω συμπληρωμάτων περισσότερες βιταμίνες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός του», κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή