Προβληματισμό προκαλούν στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κοροναϊο, μπορεί να προκαλεί μεταλλάξεις στον ιό.

Τι είναι η ουσία μολνουπιραβίρη 

Η ουσία μολνουπιραβίρη έχει σχεδιαστεί θεωρητικά για την καταστροφή του κορωνοϊού, εντούτοις οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο ιός μπορεί μερικές φορές να επιβιώσει, οδηγώντας σε μεταλλαγμένες εκδοχές που περιστασιακά μεταδίδονται.

Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μολνουπιραβίρη έχει δημιουργήσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές της Covid, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις αύξησαν τη γενετική ποικιλότητα του ιού στη φύση και παρείχαν περισσότερες δυνατότητες για μελλοντική εξέλιξη.

Οπως τονίζουν, τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις συνεχείς αξιολογήσεις των κινδύνων και των οφελών της μολνουπιραβίρης και άλλων φαρμάκων υπό ανάπτυξη που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Οι επιστήμονες περιγράφουν στο περιοδικό Nature τα αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μολνουπιραβίρη μπορεί περιστασιακά να παράγει εξαιρετικά μεταλλαγμένες αλλά βιώσιμες μορφές του ιού SARS-CoV-2.

Οι συνέπειες των μεταλλάξεων δεν είναι ακόμα σαφείς ωστόσο, οι περισσότερες μεταλλάξεις του ιού εκτιμάται πως θα τον αποδυναμώσουν παρά θα τον κάνουν πιο επικίνδυνο.

Όσον αφορά το γεγονός πως η μολνουπιραβίρη μειώνει τα επίπεδα του ιού την πρώτη εβδομάδα ωστόσο αυτά φαίνεται να αυξάνονται ξανά στις δύο εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν το φάρμακο εξουδετερώσει τον ιό μεν αλλά δημιουργεί μεταλλαγμένες εκδόσεις που είναι ισχυρότερες στην αποφυγή της ανοσοποιητικής άμυνας των ασθενών.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα, εύλογα δημιουργούν ερωτήματα αναφορικά με το εάν κρίνεται σκόπιμο να χρησιμοποιείται τελικά η μολνουπιραβίρη.

Ο Stephen Griffin, καθηγητής ιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Leeds, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίαζει ενδεικτικά: «Λαμβάνοντας αυτά τα νέα στοιχεία υπάρχει η πρόταση ότι πρέπει να σκεφτούμε εάν η μολνουπιραβίρη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνη της– αλλά δεν θα πρέπει να απορριφθεί και θα μπορούσε να είναι πολύτιμη εάν τη χρησιμοποιούσαμε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα».