«Αναμενόμενες είναι οι μικροεξάρσεις του ιού κοξάκι σε μικρά παιδιά, αλλά αυτό το οποίο συμβαίνει στο τρέχον χρονικό διάστημα στην Λάρισα είναι λίγο πάνω από το συνηθισμένο και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο έχει ανησυχήσει η τοπική κοινωνία».

Αυτό δηλώνει στο parapolitika.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων νομού Λάρισας, Τζίνα Νταμάγκα, η οποία σπεύδει επίσης να διευκρινίσει:

«Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον από τρία κρούσματα του ιού κοξάκι σε περισσότερους από δέκα βρεφονηπιακούς σταθμούς της Λάρισας, ενώ εχθές κατεγράφη κρούσμα και σε ένα Δημοτικό σχολείο. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να τηρούν τα υποστηρικτικά μέτρα, τα μέτρα απομόνωσης και τα μέτρα υγιεινής. Πάντως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της επιπλοκής, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα στα μικρά παιδιά είναι ήπια και περισσότερο ταλαιπωρούνται τα παιδιά από τις στοματίτιδες, οι οποίες προκαλούν πόνο και δεν μπορούν να φάνε με ευκολία. Δεν έχουμε σχετικά αντιιικά φάρμακα ούτε υπάρχει σχετικό εμβόλιο. Η μυοκαρδίτιδα είναι μία από τις επικίνδυνες επιπλοκές της λοίμωξης από τον ιό κοξάκι, επιπλοκή την οποία δεν μπορούμε, ασφαλώς, να προβλέψουμε. Τηρούμε τις οδηγίες των παιδιάτρων και επικοινωνούμε μαζί τους με τα πρώτα συμπτώματα».