Λόγο περί… “ελεύθερης διακίνησης των αγαθών στην εσωτερική αγορά” κάνει λίαν ανορθοδόξως η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάντρα Γκαλίνα, σε έγγραφη τοποθέτησή της σχετικά με την απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές για 277 φαρμακευτικά σκευάσματα, προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει τον ερχόμενο χειμώνα τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες έπληξαν τον χειμώνα του 2022 την Ελλάδα.

Η Σάντρα Γκαλίνα, μάλιστα, εξηγεί ότι, επειδή οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως την Κομισιόν για τη λήψη της ως άνω απόφασης, η ίδια η Κομισιόν αδυνατεί να εκφράσει γνώμη σχετικά με το σύννομο της ελληνικής πολιτικής στο θέμα, στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Ε.Ε.

Ερωτήματα για την έγγραφη τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν

Με δεδομένο, όμως, ότι η Υγεία δεν εντάσσεται στις διατάξεις και τις συμφωνίες της Ε.Ε. περί ελεύθερης εσωτερικής αγοράς και, αντιθέτως, η εθνική κυριαρχία στα θέματα της Υγείας μοιάζει σχεδόν απόλυτη, με τα κράτη – μέλη να έχουν την ευθύνη για την χάραξη της κάθε εθνικής πολιτικής Υγείας, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η έγγραφη τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Σάντρα Γκαλίνα – και όχι της επιτρόπου της Ε.Ε. για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου – παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές στη χώρα μας ως… άσκηση δήθεν ασφυκτικών πιέσεων εκ μέρους της… Κομισιόν προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου, λένε αυτές οι πλευρές, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, να ανακαλέσει άρδην την εν λόγω πολιτική, την οποία εφαρμόζει από την Τρίτη 1 Αυγούστου του 2023.

Εμείς θα μείνουμε απλώς και μόνον στην πρόσφατη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην ΕΡΤ1, σύμφωνα με την οποία “όσα φάρμακα είναι ελλειπτικά δεν θα εξάγονται και μόνον όσα είναι σε περίσσεια θα εξάγονται”.