Δημόσια παρέμβαση, η οποία αποσιωπήθηκε στη χώρα μας για... ευνόητους λόγους, με εξαίρεση το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία προχώρησε σε σαφή αναφορά στο δικαίωμα των πολιτών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακά τους, σε όποια χώρα της ΕΕ κι εάν βρίσκονται.

Η Στέλλα Κυριακίδου δεν απάντησε ευθέως, ασφαλώς, στις λίαν αμφιλεγόμενες αιτιάσεις ορισμένων κύκλων στη χώρα μας, σύμφωνα με τους οποίους η πολιτική, την οποία εφαρμόζει από την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές για 277 φαρμακευτικά σκευάσματα, χαρακτηρίζεται ως.. “παράνομη, αναποτελεσματική και μονομερής”. Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, όμως, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν εργάζεται για το δικαίωμα των πολιτών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη και αυτή η σημαντική παρέμβαση της Στέλλας Κυριακίδου τα λέει όλα.

Συγκεκριμένα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε σε εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το περιοδικό "Politico": “Απαράδεκτο (είναι) στην εποχή μας, πολίτες, ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, όταν τα χρειάζονται”. 

Η ίδια προσέθεσε, μάλιστα, ότι τα προβλήματα δεν λύνονται σε μία νύχτα και εστίασε σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή ένωση Υγείας, με τους πολίτες στο επίκεντρο.