Το ΕΣΥ της χώρας µας δεν είναι κυρίως ράντζα, ελλείψεις προσωπικού και χρέη προς τους προµηθευτές του. Απεναντίας, είναι κυρίως επιστηµονική και κοινωνική προσφορά, πρωτοποριακές θεραπείες και αφιερωµένο στον συνάνθρωπο, µε υψηλού επιπέδου προσωπικό.

Ετσι, ως κέντρα αναφοράς για ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, για την παρασκευή και τη χορήγηση της µοναδικής γονιδιακής θεραπείας µε τη δραστική φαρµακευτική ουσία voretigene neparvovec, για τη θεραπεία µιας όχι τόσο σπάνιας οφθαλµικής νόσου, της µελαγχρωστικής αµφιβληστροειδοπάθειας, έχουν ήδη πιστοποιηθεί διεθνώς, εδώ και µερικούς µήνες, τόσο το φαρµακείο όσο και η Α' Πανεπιστηµιακή Οφθαλµολογική Κλινική του Νοσοκοµείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηµατάς».

Τι είναι η µελαγχρωστική αµφιβληστροειδοπάθεια

Η µελαγχρωστική αµφιβληστροειδοπάθεια είναι µία κληρονοµική νόσος, κατά την οποία ο αµφιβληστροειδής χιτώνας εκφυλίζεται αργά και προοδευτικά.

Συγκεκριµένα, οι φωτοϋποδοχείς του µατιού, τα κωνία και τα ραβδία, καταστρέφονται και οδηγούν σε απώλεια της όρασης, η οποία συνήθως δεν είναι ολική.

Τα συµπτώµατα της νόσου ποικίλλουν, αλλά τα πιο συνήθη είναι:
- Νυκταλωπία, δηλαδή δυσκολία όρασης κατά τις απογευµατινές ή/ και τις νυχτερινές ώρες.
- Απώλεια όρασης, συνήθως περιφερικής, ενώ σε προχωρηµένα στάδια και κεντρικής.
- Φωταψίες - λάµψεις.
- Παρουσία προβληµάτων στην έγχρωµη όραση. Η συχνότητα της µελαγχρωστικής αµφιβληστροειδοπάθειας ανέρχεται σε έναν ασθενή ανά 3.000-4.000 άτοµα του γενικού πληθυσµού. Η βαρύτητα της νόσου κυµαίνεται και εξαρτάται από τον τρόπο της κληρονοµικής µεταβίβασης.


Η γονιδιακή θεραπεία στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Η γονιδιακή θεραπεία, µε τη δραστική ουσία voretigene neparvovec, πραγµατοποιείται από χειρουργό οφθαλµίατρο, στην προκειµένη περίπτωση από τον καθηγητή Οφθαλµολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ηλία Γεωργάλα, και την οµάδα του, οι οποίοι διαθέτουν αξιοσηµείωτα υψηλής ποιότητας κλινική εµπειρία και ικανότητα στη χειρουργική οφθαλµών.

Αξιοσηµείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το εν λόγω φάρµακο παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο φαρµακείο του «Γεώργιος Γεννηµατάς».

Το γονιδιακό αυτό φάρµακο χορηγείται ως εφάπαξ ένεση στο πίσω µέρος του οφθαλµού του ασθενούς, κάτω από τον αµφιβληστροειδή του. Ο δεύτερος οφθαλµός του πρέπει να υποβληθεί στη θεραπεία τουλάχιστον έξι ηµέρες µετά τη θεραπεία στον πρώτο οφθαλµό. Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί ότι οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται στην εν λόγω θεραπεία, συνεχίζουν για δεκαπέντε χρόνια να παρακολουθούνται κλινικώς.


Υψηλό κόστος

Η θεραπεία έχει πολύ υψηλό οικονοµικό κόστος, περίπου 350.000 ευρώ ανά οφθαλµό, το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου ο Εθνικός Οργανισµός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), µέσα από τις πάγιες, αυστηρές διαδικασίες έγκρισης, οι οποίες προβλέπονται εκ του νόµου.

Μάλιστα, µέχρι το φαρµακείο και η Α' Πανεπιστηµιακή Οφθαλµολογική Κλινική του «Γεώργιος Γεννηµατάς» πιστοποιηθούν τελικά για την παρασκευή και τη χορήγηση της γονιδιακής θεραπείας, οι πολύ υψηλές χρηµατικές αποζηµιώσεις εκ µέρους του ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία Ελλήνων ασθενών µε µελαγχρωστική αµφιβληστροειδοπάθεια κατευθύνονταν, αναγκαστικά, σε οφθαλµολογικά χειρουργικά κέντρα του εξωτερικού.

Η δραστική ουσία voretigene neparvovec είναι η µοναδική η οποία έχει λάβει έγκριση, στις 28 Ιουλίου 2015, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων (EMA) για χορήγηση στις χώρες-µέλη της Ε.Ε.

Το «Γεώργιος Γεννηµατάς» αποτελεί πλέον έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους Βαλκάνιους ασθενείς, συνεπώς και για τους Ελληνες µε µελαγχρωστική αµφιβληστροειδοπάθεια, οι οποίοι επιθυµούν να λάβουν τη θεραπεία για να αποκατασταθεί σε µέγιστο βαθµό η ικανότητά τους να βλέπουν καθαρά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής