Αποτέλεσμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού φαίνεται ότι αποτελεί η ραγδαία ανοδική τάση, την οποία επιδεικνύουν τις τελευταίες εβδομάδες οι “σκληροί” επιδημιολογικοί δείκτες για τη διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας…

Με περίπου μόλις 850.000 συμπολίτες μας να έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, αύξηση κατά 16,75% σημείωσαν οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, για την εβδομάδα η οποία έληξε την περασμένη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, αύξηση η οποία ακολουθεί αντίστοιχη της τάξης του 18% για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, στις 1.373 έφτασαν οι εισαγωγές ασθενών με COVID – 19 στο ΕΣΥ την περασμένη εβδομάδα, έναντι των 1.176 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ανησυχητικοί, όμως είναι και οι άλλοι επιδημιολογικοί δείκτες, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δόθηκε μόλις πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα.

Έτσι, οι θάνατοι ασθενών με COVID – 19 έφτασαν τους 60 για την περασμένη εβδομάδα, έναντι των 48 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 έφτασαν τους 62, έναντι των 59 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Γρίπη


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο του ΕΟΔΥ, αύξηση κρουσμάτων της εποχικής γρίπης καταγράφεται για την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις ασθενείς να εισάγονται για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας και να καταγράφεται ένας ακόμη θάνατος ασθενούς από επιπλοκές της γρίπης.

Σημειώνεται ότι, από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 18 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και έχουν καταγραφεί 5 θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της γρίπης.

Τέλος, το δελτίο του ΕΟΔΥ καταγράφει επίσης σημαντική αύξηση στην θετικότητα και τα νοσοκομειακά δείγματα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).