Αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στις Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και των θανάτων σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ειδικά από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά, σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Από την αρχή του 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών.

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Ματίνα Παγώνη: "Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μαρτύριο που εμείς γνωρίζουμε χρόνια και αντιμετωπίζουμε"


Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega, είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν χρειάζεται πανικός διότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μαρτύριο που εμείς γνωρίζουμε χρόνια και αντιμετωπίζουμε» 

«Οι μητέρες θα πρέπει να ξέρουν ότι όταν το παιδί έχει τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πονόλαιμο, επικοινωνούν με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες, γίνεται το strep test και αμέσως, εδώ είναι το κομβικό σημείο, ξεκινάει η θεραπεία. Όταν ξεκινήσει η θεραπεία, δεν υπάρχει πρόβλημα για επιπλοκή. Όταν αφήσουμε το παιδί με τα συμπτώματα είναι λογικό μετά από ένα 5νθημερο να ξεκινήσουν οι επιπλοκές. Αυτό φοβόμαστε».