Η μόνη επιδημιολογική μελέτη για την διάδοση της ιλαράς, την οποία διαθέτουμε στη χώρα μας, αφορά την περίοδο πριν από την πανδημία. Τότε, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού έφτανε ακόμη και το 93%. Όμως, δεν γνωρίζουμε εάν η περίοδος της πανδημίας, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, αλλά και η επίδραση του αντιεμβλιαστικού κινήματος έχουν επιφέρει έστω και μία μικρή κάμψη σε αυτό το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού έναντι της ιλαράς. Αυτό τονίζει σήμερα στο parapolitika.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Δημήτρης Παρασκευής.

Παρασκευής: Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα, μπορούμε να αποφύγουμε τις επιδημικές εξάρσεις - Τι θα κάνει ο ΕΟΔΥ


Ο καθηγητής μας εξηγεί ακόμη ότι “η ιλαρά είναι μία νόσος η οποία μεταδίδεται πολύ εύκολα. Έτσι, από την μία πλευρά, απαιτεί πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού και, από την άλλη πλευρά, μία έστω μικρή κάμψη σε αυτά τα υψηλά επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, έναντι της νόσου, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποιες επιδημικές εξάρσεις, τις οποίες, ασφαλώς, δεν επιθυμούμε. Μπορούμε να τις αποφύγουμε”.

*Διαβάστε περισσότερα: Τρομάζει η έξαρση ιλαράς στα παιδιά - Παγώνη: "Να εμβολιαστούν"

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναφέρει επίσης στο parapolitika.gr ότι “ο ΕΟΔΥ πρόκειται να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης για την ιλαρά, πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό σκέλος εμβολιασμών κατά της νόσου”.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επίνοσα στην ιλαρά. Η φυσική νόσηση προσφέρει ισόβια ανοσία. Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι την ηλικία των 6-9 μηνών ανάλογα με το ποσό των μητρικών αντισωμάτων κατά την κύηση και το ρυθμό αποδόμησης τους. Ο εμβολιασμός στην ηλικία των 12-15 μηνών προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 94-98% ενώ ο επανεμβολιασμός ανεβάζει το ποσοστό στο 99%.