Για την έξαρση της ιλαράς, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ρωσία και το Καζακστάν, μίλησε χθες η παθολόγος λοιμώξεων και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, στο Mega, εξηγώντας τον λόγο που η νόσος επανεμφανίστηκε, ενώ είχε εξαλειφθεί.

«H ιλαρά είναι μία ιογενής λοίμωξη, γνωστή. Τώρα τι έγινε στην Ευρώπη και από το 2022 και μετά φτάσαμε από 941 περιστατικά που είχαμε στα 30.000 το 2023, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και για αυτό έχει ανησυχήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», ανέφερε για την ιλαρά η κυρία Παγώνη. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι «το εμβόλιο της ιλαράς είναι δύο δόσειςΤο διάστημα αυτό αρκετοί γονείς έκαναν μόνο τη μία δόση και έτσι δεν καλύπτεται η προστασία. Έτσι ξεκίνησε η μετάδοση. Τα παιδάκια τώρα πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν με οδηγίες από παιδιάτρους. Δεν ανησυχεί τόσο η ιλαρά αλλά οι επιπλοκές της ιλαράς, που είναι η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία».

*Διαβάστε εδώ: Συναγερμός για την ιλαρά στην Ευρώπη: Τεράστια αύξηση κρουσμάτων, από 941 το 2022, πάνω από 30.000 το 2023


Ποιες οι πιθανές επιπλοκές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ, περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μία ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας έως 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία: ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%), η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%) και η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%). Οι ενήλικες νοσούν σπάνια.