Με σαρωτικούς ελέγχους στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι γράφουν φάρµακα για τους ασφαλισµένους του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιχειρεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, να προσδιορίσει τα δοµικά στοιχεία και τις αιτίες της µεγάλης υπέρβασης της δηµόσιας εξωνοσοκοµειακής φαρµακευτικής δαπάνης και να εξασφαλίσει άµεσα πιο φθηνά φάρµακα για τους ασφαλισµένους. Σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών», ο κ. Γεωργιάδης έχει ήδη δώσει εντολή στα αρµόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ να αναζητήσουν και να καταρτίσουν λίστες µε τα στοιχεία των γιατρών εκείνων οι οποίοι οδηγούν την «κούρσα» της συνταγογράφησης φαρµάκων για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ και, συνεπώς, την «κούρσα» της αύξησης της δηµόσιας εξωνοσοκοµειακής φαρµακευτικής δαπάνης στη χώρα µας.

Ουσιαστικά, θα καταρτισθεί µία εξαιρετικά αναλυτική και λεπτοµερής «ακτινογραφία» της δηµόσιας φαρµακευτικής δαπάνης, κάτι το οποίο δεν υπάρχει µέχρι σήµερα διαθέσιµο στις αρµόδιες Αρχές της χώρας µας. Συγκεκριµένα, τα αρµόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναζητούν ήδη τους 100 προπορευόµενους ιδιώτες γιατρούς που εµφανίζουν τον υψηλότερο όγκο συνταγών φαρµάκων ανά µήνα, αλλά και τους 100 προπορευόµενους γιατρούς οι οποίοι εµφανίζονται να γράφουν τις πιο ακριβές συνταγές φαρµάκων και, συνεπώς, προκαλούν την πιο υψηλή σχετική δαπάνη για τον Οργανισµό.

Επίσης, µε διασταύρωση όλων των διαθέσιµων δεδοµένων, θα εντοπιστούν ακόµα και εκείνοι οι γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν, ενδεχοµένως, µε ιδιαίτερη συστηµατικότητα, επιµονή και προτίµηση φάρµακα ορισµένων µόνον φαρµακευτικών εταιρειών, εις βάρος αντίστοιχων φαρµακευτικών σκευασµάτων άλλων εταιρειών. Μάλιστα, θα είναι τόσο αναλυτικές οι σχετικές λίστες, ώστε τα ελεγκτικά στελέχη θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν ακόµα και τους όγκους και την ταυτότητα των πρωτότυπων και των γενόσηµων (αντιγράφων) φαρµακευτικών σκευασµάτων, τα οποία συνηθίζει να συνταγογραφεί κάθε γιατρός που θα βρίσκεται µέσα στους προπορευοµένους στις σχετικές «κούρσες» της δαπάνης και της συνταγογράφησης.

Όλοι οι γιατροί που θα εµφανίζονται στις σχετικές λίστες να οδηγούν τις «κούρσες» των δαπανών και της συνταγογράφησης θα κληθούν άµεσα από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας να εξηγήσουν εγγράφως και µε αρκούντως πειστικό τρόπο την ιδιαίτερη συνταγογραφική τους συµπεριφορά. Όσοι από αυτούς δεν καταφέρουν να δώσουν ικανοποιητικές και επιστηµονικά τεκµηριωµένες σχετικές εξηγήσεις θα δέχονται, κατ’ αρχάς, αυστηρές συστάσεις, αλλά και αυστηρές οδηγίες συνταγογράφησης, προκειµένου να εξορθολογίσουν τη σχετική συµπεριφορά τους.

Την ίδια στιγµή, µε την αύξηση του περιθωρίου που διαθέτουν οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι γράφουν φάρµακα για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, προκειµένου αυτοί να συνταγογραφούν αναγράφοντας στις συνταγές την εµπορική ονοµασία και όχι αποκλειστικά τη δραστική ουσία των φαρµακευτικών σκευασµάτων, επιχειρεί ο κ. Γεωργιάδης να στρέψει ακόµα περισσότερο τους ιδιώτες γιατρούς στο να συνταγογραφούν αισθητά περισσότερα επώνυµα γενόσηµα φαρµακευτικά σκευάσµατα. Αυτό θα οδηγήσει, µε τη σειρά του, σε ακόµα πιο χαµηλή οικονοµική συµµετοχή των ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ για την προµήθεια των φαρµάκων τους. Λιγότερα χρήµατα από την τσέπη των ασφαλισµένων, δηλαδή.

Διπλασιασμός των συνταγογραφήσεων με εμπορική ονομασία - Στόχος Γεωργιάδη η στροφή στα επώνυμα γενόσημα φάρμακα


Έτσι, ο κ. Γεωργιάδης µελετά ήδη και αναµένεται να ανακοινώσει στο αµέσως προσεχές χρονικό διάστηµα ότι κάθε γιατρός που γράφει φάρµακα για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ θα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωµα να εκδίδει συνταγές µε την εµπορική ονοµασία των φαρµακευτικών σκευασµάτων στο 30% επί του συνόλου των συνταγών τις οποίες γράφει, έναντι 15% που ισχύει µέχρι σήµερα. Στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι οι ιδιώτες γιατροί να στραφούν στις εµπορικές ονοµασίες των επώνυµων γενόσηµων φαρµακευτικών σκευασµάτων.

Παραδείγµατος χάριν, κάθε γιατρός θα µπορεί να γράφει συνταγές αξίας 30 ευρώ µε την εµπορική ονοµασία γενοσήµων και συνταγές αξίας 70 ευρώ αποκλειστικά και µόνο µε τη δραστική ουσία των σκευασµάτων. Εντός των αµέσως προσεχών ηµερών, λοιπόν, αναµένεται ο κ. Γεωργιάδης να ανακοινώσει τη δική του συνολική παρέµβαση επί της δηµόσιας εξωνοσοκοµειακής και νοσοκοµειακής φαρµακευτικής δαπάνης. Ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει, δηλαδή, το σύνολο των µέτρων εκείνων τα οποία θα εφαρµοσθούν άµεσα, προκειµένου να επιτευχθεί η µείωση της υπέρβασης, του γνωστού µας clawback, εντός του 2024. Η επιθυµητή από το υπουργείο Υγείας µείωση της υπέρβασης για το 2024 ξεπερνά ακόµα και τα 300 εκατ. ευρώ, µία µείωση η οποία θα επιτευχθεί παράλληλα µε την ανάλογη µείωση των χρηµάτων τα οποία καταβάλλουν από την τσέπη τους οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ ως οικονοµική συµµετοχή για την προµήθεια των φαρµάκων τους.

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, στόχος είναι «να πείσουµε τον κόσµο να πάει στο γενόσηµο φάρµακο, να µειωθεί η φαρµακευτική δαπάνη και να εξοικονοµήσουµε εκατοµµύρια ευρώ, για να τα δώσουµε εκεί όπου τα χρειαζόµαστε. Υπάρχει κάποιος λόγος το κράτος να ξοδεύει λεφτά για να σε βάζει να πληρώνεις το ακριβότερο;»

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 27 Ιαναουαρίου