Μία γενναία προσπάθεια «επαναπατρισμού» μεγάλου μέρους των δημόσιων δαπανών υγείας και ικανού μέρους των ιδιωτικών δαπανών προς το ΕΣΥ της χώρας μας αποτελεί η μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθεί ήδη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την έναρξη της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και την απομάκρυνση έτσι των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ χειρουργικών ασθενών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.

*Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Επί πληρωμή τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Μία από τις αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση αυτή, αφορά τον αναπροσανατολισμό των χρηματοδοτήσεων εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών από τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Παρ’ όλα αυτά όλες οι αντιδράσεις, οι οποίες έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για «νόμιμο φακελάκι» και για υποχρέωση των χειρουργικών ασθενών να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους. Τους σχετικούς προβληματισμούς του παρέθεσε χθες ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νικαίας, Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος ήταν εκείνος ο οποίος χαρακτήρισε «τις αμοιβές που θα καταβάλουν οι πολίτες» ως «νόμιμο φακελάκι».

"Γιατί πληρώνει ο ασθενής;"


«Θα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του νόμιμο κρατικό φακελάκι, γιατί αυτό είναι, όσο και να το εξωραΐζουμε. Το 30% του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου είναι πολλά λεφτά. Τουλάχιστον από όσο ξέρω από τη δική μου ειδικότητα. Παράδειγμα, για μια απλή καθημερινή επέμβαση ρουτίνας, παραδείγματος χάρη για μια επέμβαση δισκοκήλης, το ΚΕΝ είναι 1.500 ευρώ. Γιατί να πληρώνει ο ασθενής 1.500 ευρώ από την τσέπη του, που πληρώνει δεκαετίες ασφαλιστικές εισφορές και είναι πολύ σκληρά φορολογούμενος;», ισχυρίστηκε ο Π. Παπανικολάου.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επισήμανε ότι το ΕΣΥ έχει συσσωρευμένα προβλήματα εδώ και δεκαετίες και πως πριν από την εφαρμογή του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων θα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλα πολύ σύνθετα προβλήματα. Πάντως ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «ένα καλά οργανωμένο σύστημα δεν θα είχε κανείς αντίρρηση να είχε το απόγευμα μια τέτοια δραστηριότητα. Υπό την προϋπόθεση ότι η πρωινή λειτουργία είναι πλήρης, ορθή και άκρως αποτελεσματική». Στις λεγόμενες «πληρωμές από τους ασθενείς» επικεντρώνει την κριτική της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στην τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα νοσοκομεία. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες».

Εντός δύο μηνών η πλήρης εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων 


Σημειώνεται ότι τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων σε τουλάχιστον τρία μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ να ξεκινά άμεσα, ενώ η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός δύο μηνών από σήμερα. Ο Άδ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων χθες: «Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».