Τον άμεσο «επαναπατρισμό» στο ΕΣΥ για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χειρουργικούς ασθενείς από τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία προβλέπεται να επιχειρήσει να επιτύχει, με μια μεγάλη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Με τον ίδιο τρόπο, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημόσιων δαπανών Υγείας και ένα ικανό μέρος των ιδιωτικών θα «επαναπατριστούν» απευθείας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Πρόκειται για την άμεση λειτουργία του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, μια σπουδαία μεταρρύθμιση, η πιλοτική έναρξη εφαρμογής της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», μάλιστα, το τελικό σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης του κ. Γεωργιάδη και η λεπτομερής τιμολόγηση όλων των τύπων χειρουργικών επεμβάσεων είναι ήδη στη διάθεση του υπουργού Υγείας, ενώ η έναρξη εφαρμογής της νέας μεταρρύθμισης υπολογίζεται εντός του προσεχούς διμήνου.

Με το νέο καθεστώς λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων εκτιμάται ότι χιλιάδες χειρουργικοί ασθενείς, οι οποίοι για λόγους ταχύτητας προτιμούν να υποβληθούν σε επεμβάσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας, θα «επαναπατριστούν» στο ΕΣΥ, καθώς το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας, λόγω του όγκου και της συχνότητας των χειρουργικών επεμβάσεων τις οποίες αναλαμβάνει. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ θα αναπτύσσεται κάθε ημέρα, εκτός από τις ημέρες της γενικής εφημερίας, για τα ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ με την υπουργική απόφαση θα προβλεφθεί η αμοιβή για τους χειρουργούς, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό και, μάλιστα, αναλυτικά για κάθε τύπο επέμβασης που απαιτεί νοσηλεία διάρκειας άνω της μίας ημέρας στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα, πάντα, με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», οι αμοιβές για τους χειρουργούς του δημόσιου συστήματος Υγείας εκτιμάται ότι θα κινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις επεμβάσεων ακόμα και στα 3.100 ευρώ, ενώ για τους αναισθησιολόγους θα ανέρχονται, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και τα 1.500 ευρώ. Επίσης, η υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη θα προβλέψει και αμοιβή για το ίδιο το νοσοκομείο στο οποίο διενεργείται η απογευματινή χειρουργική επέμβαση, αμοιβή η οποία θα πλησιάζει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τα 3.900 ευρώ. Το γεγονός αυτό θα δίνει στα ιδρύματα τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, από διευρυμένα ίδια έσοδα ακόμα και ενδεχόμενες πρόσθετες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, τις οποίες έχουν, πράγματι, μεγάλη ανάγκη.

Η κάλυψη των ασθενών για τις χειρουργικές επεμβάσεις



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο χειρουργικοί ασθενείς - ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ή ακόμα και άλλων δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων θα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους θα είναι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν διαθέτουν παράλληλη ιδιωτική ασφάλιση.

Ετσι, περίπου το 65% του συνολικού οικονομικού κόστους, το οποίο αφορά τα Κοινά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), τα γνωστά DRGs, για τις χειρουργικές επεμβάσεις σε απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ προβλέπεται ότι θα καλύπτεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλο δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο, ανάλογα με τη δημόσια ασφάλιση του ασθενούς, ενώ το υπόλοιπο 35%, το οποίο θα αφορά το σύνολο των αμοιβών, θα καλύπτεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ανάλογα με το ασφαλιστικό συμβόλαιο του ασθενούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα για τις χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούνται σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

«Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου το οποίο έχει υψηλά εισοδήματα και, επειδή βλέπει ότι ο χρόνος αναμονής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες, επιλέγει να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο και να κάνει επέμβαση», ανέφερε σχετικά πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ. Οπως σημείωσε ο ίδιος, με τα απογευματινά χειρουργεία θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες για επέμβαση στο ΕΣΥ. «Τα λεφτά που θα πληρώνει αυτός που θα πληρώνει το απογευματινό χειρουργείο θα κατανέμονται σύμφωνα με το κόστος κάθε χειρουργείου», πρόσθεσε. «Είναι μια μεταρρύθμιση που θα τους κάνει όλους ευχαριστημένους», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος υπενθύμισε, σε άλλη ευκαιρία, ότι τη μεταρρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία την είχε εξαγγείλει ο ίδιος, όταν βρισκόταν και πάλι στη θέση του υπουργού Υγείας, πριν από μία δεκαετία: «Είχα πει από την αρχή, όταν η κ. Γκάγκα ψήφιζε τον σχετικό νόμο, ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Την είχα υποστηρίξει δημόσια. Αλλωστε, η μεταρρύθμιση της κ. Γκάγκα ήταν κάτι που είχα εξαγγείλει εγώ τον Οκτώβριο του 2013 - για να καταλάβετε με τι ρυθμούς κινείται η Ελλάδα. Μια μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τον Οκτώβριο του 2013 θα την εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2024».