Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν την επέμβασή τους σε απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ περίπου 50.000 χειρουργικοί ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη σημειώσει πολύ μεγάλη αναμονή στις σχετικές λίστες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Το σχετικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνει συνέντευξη Τύπου. Μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει όποιος έχει τη μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα. Δεν μπορώ να δεχθώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν δύο τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Και διευκρίνισε: «Θα προτεραιοποιήσουμε αυτά τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία ανάποδα στον χρόνο. Δηλαδή προτεραιότητα στα δωρεάν χειρουργεία θα έχει εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα, μετά την αμέσως μικρότερη αναμονή, μετά την αμέσως μικρότερη αναμονή μέχρι να πάμε 50.000 από πίσω προς τα εμπρός».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο σοβαρό έλλειμμα αναισθησιολόγων, το οποίο παρατηρείται διεθνώς και στη χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση, είπε: «Το μεγαλύτερο έλλειμμα των αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση στο “Αγλαΐα Κυριακού” είναι εξαιρετικά καλύτερη από ό,τι στο “Ιπποκράτειο”. Εκεί για να κάνουμε τις εφημερίες έχουμε επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα και τους φέρνουμε με το ζόρι στο ΕΣΥ για να κάνουν εφημερίες. Η Αθήνα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει επτά φορές προκήρυξη για θέση αναισθησιολόγων και ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί. Σε πέντε χρόνια θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους, αλλά πολλοί προτιμούν το εξωτερικό».

Και ο υπουργός Υγείας επανέλαβε καταλήγοντας: «Σε μια πενταετία από τώρα θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους από τις σχολές. Αν θα μείνουν στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση, γιατί αυτή την ώρα η έλλειψή τους είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Μια ιδιωτική κλινική ή ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Γερμανία μπορεί να δίνει 12.000 ευρώ τον μήνα. Στη Ρουμανία παίρνουν 7.000 ευρώ. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινάμε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων ως ένα πρώτο μέτρο είναι γιατί πιστεύουμε πως η περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις θα κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και τελικά με περισσότερες αμοιβές»

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 12 Φεβρουαρίου