Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων βρίσκεται στην τελική ευθεία, με αρκετούς γιατρούς απο νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να χειρουργούν τα απογεύματα.

Οι πολίτες που ταλαιπωρούνται μήνες, ακόμα και χρόνια για μία επέμβαση βλέπουν με θετικό μάτι την εξέλιξη αυτή. Όμως, αρκετοί είναι και οι υγειονομικοί που κρατάνε μικρό καλάθι. 

Απογευματινά χειρουργεία: Τα νοσοκομεία που θα κάνουν την αρχή

Τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό Αθηνών, Αττικό και Παπαγεωργίου είναι τα τέσσερα νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη που θα κάνουν την αρχή με τα απογευματινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Άννα Λίτινα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το Αττικό νοσοκομείο την περιόδο του κορωνοϊού 10.000 περιστατικά ήταν στην αναμονή για χειρουργείο. Μετά την εκκαθάριση της λίστας ο αριθμός μειώθηκε στο μισό, όμως όπως λένε οι υγειονομικοί είναι ακόμα μεγάλος. «Στο Αττικό υπάρχει υποδομή και για 14 και για 15 χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν το πολύ οι μισές, άντε να μπει και μια όγδοη σε επείγουσα βάση ακριβώς γιατί λείπει προσωπικό», προσθέτει ο γιατρός του νοσοκομείου Μιχάλης Ρίζος.

Σε αναμονή 9.000 χειρουργεία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και γιατροί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Η αναμονή για ένα ορθοπεδικό χειρουργείο για παράδειγμα ξεπερνάει τον 1,5 χρόνο.

 «Οι αναισθησιολόγοι έχουν ένα καλύτερο ποσοστό και κάλυψης αλλά και πρόθεσης να συμμετέχουν, για τους χειρουργούς δεν το συζητάω είναι αυτονόητο, για το νοσηλευτικό προσωπικό μόλις το 1/4 έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεχίσει πέραν της βάρδιάς του», λέει στο Star ο Παναγιώτης Τουχτίδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

«Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει: «Αδυνατεί η νοσηλευτική υπηρεσία να καλύψει τις χειρουργικές αίθουσες που απαιτούνται για τα απογευματινά χειρουργεία».