Η Κατερίνα Κακοσαίου, η κόρη του Γιάννη Πλούταρχου που έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και πλέον κυκλοφορεί τα δικά της τραγούδια, ήταν καλεσμένη στο «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, το βράδυ της Δευτέρας 11/03/2024 και μίλησε μεταξύ άλλων και για τη διάγνωσή της με ΔΕΠΥ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxyxl4rlrhd)

Τι είναι όμως η ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ ή αλλιώς διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει διάσπαση της προσοχής, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα.

*Διαβάστε εδώ: Κατερίνα Κακοσαίου: "Έχω 85% ΔΕΠΥ - Όσο κι αν διαβάσω, δεν θα μάθω ποτέ"

Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ηλικίας, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την πλειοψηφία των ψυχολόγων και των παιδίατρων.


Συμπτώματα ΔΕΠΥ

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ΔΕΠΥ, η οποία δεν αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση, μπορεί να φαίνονται ανήσυχοι, να έχουν βραχεία ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής ή δυσκολία στη συγκέντρωση, καθώς και να ενεργούν παρορμητικά ή απερίσκεπτα.

Σημειώνεται ότι η ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα αποτελεί τη συχνότερη αποκλίνουσα συμπεριφορά σε παιδιά σχολικής ηλικίας.


Πού οφείλεται η εκδήλωση της ΔΕΠΥ

Οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η ΔΕΠΥ δεν είναι αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου παράγοντα.

Η κληρονομικότητα, η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες και ο τραυματισμός του εγκεφάλου φαίνεται να αποτελούν τα σημαντικότερα αίτια, ενώ άλλα, όπως η διατροφή ή η κακή γονεϊκή μέριμνα, είναι ήσσονος σημασίας ή δεν επηρεάζουν καθόλου την εκδήλωση της διαταραχής.


Πώς γίνεται η διάγνωση της ΔΕΠΥ

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από γιατρό που διαθέτει εμπειρία με την πάθηση.

Για να γίνει διάγνωση ΔΕΠΥ, τα συμπτώματα πρέπει να συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και να επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενή.