Λίγο πριν από τη θέση σε πλήρη εφαρµογή για τον ηλεκτρονικό µηχανισµό τής σε πραγµατικό χρόνο (real time) παρακολούθησης όλων των αποθεµάτων, τα οποία διατηρούν οι φαρµακαποθήκες και οι φαρµακευτικές εταιρείες, προκειµένου να εντοπίζονται εγκαίρως και να ανατάσσονται πάραυτα οι ελλείψεις συγκεκριµένων φαρµακευτικών σκευασµάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρµακείων της χώρας µας, επιδεινούµενη βαίνει η κατάσταση όσον αφορά αυτές ακριβώς τις ελλείψεις φαρµάκων από την ελληνική αγορά.

Φθηνές παιδικές αντιβιώσεις, αλλά και ακριβά αντιπηκτικά, ενέσιµες ινσουλίνες, σκιαγραφικά, όπως και αναντικατάστατα φαρµακευτικά σκευάσµατα για βαριές ψυχικές νόσους, όπως η διπολική διαταραχή, ανησυχούν τους φαρµακοποιούς της χώρας, καθώς οι ίδιοι αλλά και οι ασθενείς χάνουν πολύτιµο χρόνο καθηµερινά προκειµένου να αναζητήσουν από κοντινά φαρµακεία έστω ένα κουτί.

Διαβάστε εδώ: Χωρίς φάρμακο για τη διπολική διαταραχή: Η μοναδική πλέον παρασκευάστρια εταιρεία αδυνατεί να καλύψει τους Έλληνες ψυχικά ασθενείς

Το «Ozempic»

Εξαφανισµένο κυριολεκτικά από τα ράφια των ιδιωτικών φαρµακείων της χώρας µας είναι χαρακτηριστικά το γνωστό µας σκεύασµα «Ozempic» για τον διαβήτη τύπου 1, το οποίο χρησιµοποιείται καταχρηστικώς και λανθασµένα και για το αδυνάτισµα, ενώ η αποκατάσταση της διαθεσιµότητάς του στην ελληνική αγορά φαρµάκων δεν προβλέπεται αρµοδίως πριν από τον ερχόµενο… Ιούνιο.

Σύµφωνα µε όσα τονίζει σήµερα στην «Απογευµατινή» ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής γενικός γραµµατέας του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου, ∆ιονύσιος Ευγενίδης, «αυτή την περίοδο βρισκόµαστε σε χειρότερη θέση σε σύγκριση µε τις αρχές του 2024, οπότε ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων προχώρησε σε άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών 137 φαρµάκων. Φάρµακα, όπως µεταξύ άλλων αντιπηκτικά, αντιβιώσεις, νευρολογικά και παιδικά εισπνεόµενα, που µέχρι πρόσφατα ήταν σε άµεση διαθεσιµότητα, πλέον είναι σε επιµερισµό και τα προµηθευόµαστε µε το σταγονόµετρο».

Ο κ. Ευγενίδης µάς εξηγεί επίσης τα εξής: «Περιµένουµε µε αγωνία να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το υπουργείο το ηλεκτρονικό σύστηµα παρακολούθησης διακίνησης φαρµάκων, που αποτυπώνει σε πραγµατικό χρόνο τις πωλήσεις και τα αποθέµατα των φαρµάκων φαρµακαποθηκών και φαρµακευτικών εταιρειών, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ελλείψεων και όπου χρειάζεται να απαγορεύεται η εξαγωγή αυτών που είναι σε έλλειψη».

Έλλειψη στα σκιαγραφικά

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Θάνος Κουτσούκης, σηµειώνει στην «Απογευµατινή» ότι «φάρµακα για το καρδιαγγειακό, αντιβιοτικά και εισπνεόµενα, κυρίως παιδικά, νευρολογικά, όλα τα νέας τεχνολογίας ενέσιµα για τον διαβήτη και ινσουλίνες, κολλύρια και κυρίως οφθαλµικές αλοιφές, σκευάσµατα για ηπατικές παθήσεις, αντιπηκτικά, σκιαγραφικά και πολλά ακόµη, συχνά αναντικατάστατα, φάρµακα λείπουν εντελώς ή βρίσκονται σε περιορισµένη διάθεση».

Ο κ. Κουτσούκης υπογραµµίζει ακόµα: «Η καθηµερινότητα των φαρµακείων είναι δύσκολη, αφού αναγκαζόµαστε ακόµη και να µοιράζουµε τις συσκευασίες στη µέση προκειµένου να καλύψουµε πρόχειρα περισσότερους ασθενείς. Αλλά το χειρότερο είναι τα άπειρα τηλεφωνήµατα µε ασθενείς, που ψάχνουν εναγωνίως να καλύψουν τις ανάγκες τους, µε τις φαρµακαποθήκες, από τις οποίες δεν λαµβάνουµε σαφείς απαντήσεις, µε άλλους συναδέλφους για να ανταλλάξουµε φάρµακα µεταξύ µας και, τέλος, µε τους γιατρούς για να τους καλέσουµε να ανακαλύψουν µια διαφορετική προσέγγιση στην αγωγή του ασθενούς».

Σηµειώνεται ότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρµα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ δεν είναι σε πλήρη λειτουργία ακόµη και ενηµερώνεται για τη διαθεσιµότητα των φαρµακευτικών σκευασµάτων σε ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 60% επί του συνόλου των φαρµακαποθηκών της χώρας µας.

Η χρήσιμη πρόταση Βαλτά

Την ίδια στιγµή, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, διατυπώνει µία πολύ χρήσιµη πρόταση προκειµένου οι φαρµακαποθήκες να γνωρίζουν σε πραγµατικό χρόνο ποια είναι η κατάσταση µε την επάρκεια του συνόλου των φαρµακευτικών σκευασµάτων σε όλη την έκταση της εγχώριας αγοράς φαρµάκων. Αναφέρει συγκεκριµένα τα εξής: «Θα ζητήσουµε να υπάρξει µια εφαρµογή η οποία να ενηµερώνει τις φαρµακαποθήκες ότι υπάρχει επάρκεια ή δεν υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά φαρµάκων για κάθε ένα φαρµακευτικό σκεύασµα, το οποίο εκείνοι θέλουν να εξάγουν από τη χώρα µας. Ο νόµος λέει ότι έχω το δικαίωµα σε εξαγωγές φαρµάκων, όταν τα συγκεκριµένα φάρµακα, που θέλω να εξάγω, είναι σε επάρκεια στην ελληνική αγορά. Και πού θα ξέρω εγώ ότι υπάρχει επάρκεια στο οποιοδήποτε φάρµακο στην ελληνική αγορά; Η εφαρµογή την οποία προτείνουµε θα κάνει αυτή τη δουλειά».

Ποιο είναι το βασικό πρόβληµα για τους φαρµακοποιούς; Ο ∆ιονύσιος Ευγενίδης δεν µασά τα λόγια του: «Η έλλειψη φαρµάκων είναι ένα χρόνιο πρόβληµα, το οποίο ταλανίζει φαρµακοποιούς και ασθενείς. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτηµα που δεν αφορά µόνο τη χώρα µας αλλά όλη την Ευρώπη. Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβληµα, για το οποίο ευθύνονται τόσο η έλλειψη πρώτων υλών όσο και οι υψηλές τιµές των πρώτων υλών, γεγονός που καθιστά ασύµφορη για τις εταιρείες την παραγωγή των φαρµάκων. Ειδικότερα στη χώρα µας ακόµα ένας παράγοντας που ευθύνεται για την έλλειψη φαρµάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές, που αφορούν κυρίως πρωτότυπα φάρµακα πολυεθνικών, των οποίων οι τιµές είναι πολύ χαµηλές στην Ελλάδα και συνεπώς συµφέρει κάποιους να τα εξάγουν στο εξωτερικό, όπου οι τιµές είναι υψηλότερες».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»