Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων (HELP) της Γερουσίας των ΗΠΑ, κάλεσε την Τετάρτη 27 Μαρτίου την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk να μειώσει την τιμή καταλόγου του Ozempic και εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση μετά την δημοσίευση μιας νέας μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους θα μπορούσε να παραχθεί επικερδώς για λιγότερο από 5 δολάρια τον μήνα.

*Διαβάστε εδώ: Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ακόμη και... 40.000% πάνω από το κόστος τους στοιχίζουν τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 1

Ο Μπέρνι Σάντερς δήλωσε:

Σήμερα, μια νέα μελέτη του Yale διαπίστωσε ότι το Ozempic κοστίζει λιγότερο από 5 δολάρια τον μήνα για την παρασκευή του. Και όμως, η Novo Nordisk χρεώνει τους Αμερικανούς σχεδόν 1.000 δολάρια τον μήνα για αυτό το φάρμακο, ενώ το ίδιο ακριβώς προϊόν μπορεί να αγοραστεί με μόλις 155 δολάρια το μήνα στον Καναδά και μόλις 59 δολάρια στη Γερμανία.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και τις συντάξεις (HELP), καλώ τη Novo Nordisk να μειώσει την τιμή καταλόγου του Ozempic – και του σχετικού φαρμάκου Wegovy – στην Αμερική σε όχι περισσότερο από αυτό που χρεώνουν για αυτό ναρκωτικών στον Καναδά. Ο αμερικανικός λαός είναι άρρωστος και κουρασμένος να πληρώνει, μακράν, τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο για συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ η φαρμακοβιομηχανία απολαμβάνει τεράστια κέρδη.

Ως αποτέλεσμα ενός μεγάλου κινήματος βάσης, η Novo Nordisk έκανε το σωστό μειώνοντας πρόσφατα την τιμή των προϊόντων ινσουλίνης της κατά περίπου 75% στην Αμερική. Η Novo Nordisk, μια εταιρεία που πραγματοποίησε κέρδη σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, πρέπει τώρα να κάνει το σωστό σε σχέση με τις Ozempic και Wegovy.

Το Ozempic έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι στις επιδημίες διαβήτη και παχυσαρκίας στην Αμερική. Αλλά, εάν δεν μειώσουμε ουσιαστικά την τιμή αυτού του φαρμάκου, εκατομμύρια που το χρειάζονται δεν θα μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Επιπλέον, αυτή η εξωφρενικά υψηλή τιμή έχει τη δυνατότητα να χρεοκοπήσει τη Medicare, τον αμερικανικό λαό και ολόκληρο το σύστημα υγείας μας.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό για έναν ασθενή που δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά.

Η επιτροπή HELP θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο αμερικανικός λαός δεν πληρώνει πλέον, μακράν, τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο για συνταγογραφούμενα φάρμακα”.