Ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας. Αυτό φαίνεται πως πιστεύουν πάνω από τους μισούς (57%) κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες του πλανήτη σε θέματα λοιμώξεων και αναμένεται να αποκαλύψει διεθνής έρευνα, που θα δημοσιευθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», η πεποίθηση ότι η γρίπη είναι η μεγαλύτερη απειλή πανδημίας στον κόσμο βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες που δείχνουν ότι ο ιός εξελίσσεται συνεχώς και μεταλλάσσεται, δήλωσε ο Jon SalmantonGarcia του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ο οποίος εκπόνησε τη μελέτη. «Κάθε χειμώνα η γρίπη εμφανίζεται», είπε.

«Θα μπορούσατε να περιγράψετε αυτές τις εστίες ως μικρές πανδημίες. Λίγο-πολύ ελέγχονται, επειδή τα διάφορα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά λοιμώδη, αλλά αυτό δεν θα ισχύει απαραίτητα για πάντα». Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε φόβους για την εξάπλωση του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που πρόσφατα εξαπλώθηκε σε θηλαστικά, μεταξύ των οποίων τα οικόσιτα βοοειδή, που έχουν πλέον μολυνθεί σε 12 Πολιτείες των ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω τους φόβους για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό για τον άνθρωπο.