Σε έξαρση βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια, ο παρβοϊός, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε συναγερμό, καθώς εκτός από το περιστατικό σε ένα παιδικό σταθμό με το 3.5 ετών παιδί, το οποίο έχασε τη ζωή του από μυοκαρδίτιδα, λόγω παρβοϊού, στον ίδιο σταθμό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρουσιάστηκαν άλλα 11 κρούσματα.


Το χαρακτηριστικό του ιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χαρακτηριστικό του παρβοϊού είναι τα κόκκινα εξανθήματα στα μάγουλα του παιδιού, που επεκτείνονται όσο περνούν οι μέρες στο υπόλοιπο σώμα.

Η εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» επικοινώνησε με την διευθύντρια του παιδικού σταθμού, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το θέμα του παρβοϊού δεν παρουσιάστηκε μόνο στο συγκεκριμένο σχολείο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Γύρω στα καρναβάλια, τελείωσε Καθαρά Δευτέρα που όλη η Θεσσαλονίκη κι όλα τα σχολεία είχαν παρβοϊό».

Σχετικά με τα υπόλοιπα περιστατικά η διευθύντρια σημείωσε: «Βρέθηκαν 11 παιδάκια όχι με μυοκαρδίτιδα, με αυξημένη τροπονίνη».

«Η νόσος παρβοϊός είναι μια απλή ιογενής λοίμωξη»

Η Μαρία Τζητηρίδου, παιδίατρος και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στην ίδια εκπομπή σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος που νοσεί με παρβοϊό, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία στους γονείς. Όπως τόνισε: «Η νόσος παρβοϊός είναι μια απλή ιογενής λοίμωξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του παρβοϊού είναι τα ερυθρά εξανθήματα στα μάγουλα που προσομοιάζουν σαν σε χαστούκι, που συνδυάζεται με ήπια εξανθήματα στα χέρια και στα πόδια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1dknkkckw89)