Μπορεί στο συλλογικό ασυνείδητο –και συνειδητό- το σκεπτικό της αυτόνομης οδήγησης να έχει συνδεθεί με μια premium φουτουριστική εικόνα της αυτοκίνησης, ωστόσο στη μακρινή Σουηδία, η Volvo Trucks αποφάσισε να το εφαρμόσει με έναν απόλυτα ρεαλιστικό, χρηστικό όσο και χρήσιμο τρόπο εξοπλίζοντας ένα απορριμματοφόρο με σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης προσαρμοσμένο στη λειτουργία του και στις ανάγκες της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων.



Αναλυτικότερα, το «έξυπνο» απορριμματοφόρο το οποίο αποτελεί προϊόν σύμπραξης της Volvo με τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων, Renova, έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφεί και να θυμάται με τη συνδρομή καμερών, GPS και αισθητήρων κάθε νέα περιοχή στην οποία κινείται, καταγράφοντας επίσης και τις στάσεις που πραγματοποιεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τη δεύτερη φορά που θα εισέλθει στην καταγεγραμμένη περιοχή θα μπορεί να ακολουθήσει το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο εκτελώντας όλες τις απαραίτητες στάσεις χωρίς τη συνδρομή του οδηγού του. Η χρησιμότητα σε αυτό έγκειται στο γεγονός ότι ο οδηγός ο οποίος είναι εκείνος που επιφορτίζεται με την συλλογή των κάδων απορριμμάτων δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνει στο όχημα προκειμένου να φτάσει στον επόμενο κάδο.



Έτσι, με την ενεργοποίηση του συστήματος ημιαυτονόμης οδήγησης, ο οδηγός μπορεί να προχωρά πριν το απορριμματοφόρο το οποίο πηγαίνει «μόνο του» από κάδο σε κάδο με τον χειριστή να χρειάζεται μόνο να φέρει τον κάδο στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου το οποίο επιπλέον δεν «κάνει βήμα» αν ο χειριστής-οδηγός δεν ολοκληρώσει την παραπάνω διαδικασία και δεν πατήσει ένα διακόπτη που βρίσκεται στο εξωτερικό του φορτηγού.

 

Εκτός από τα προφανή οφέλη για τον χειριστή και την αποδοτικότερη από πλευράς ταχύτητας συλλογή απορριμμάτων το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης στο απορριμματοφόρο προσφέρει πλεονεκτήματα και σε επίπεδο εξοικονόμησης καυσίμου καθώς το σύστημα βελτιστοποιεί τις αλλαγές σχέσεων, την ταχύτητα και πραγματοποιεί ελάχιστους ελιγμούς.