O Σταύρος Μπουζής είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπολογιστών. Με σκληρή δουλειά έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έχοντας βιώσει πλούσιες και όμορφες εμπειρίες, και στη συνέχεια ξεκίνησε μία ελπιδοφόρα επαγγελματική πορεία.

Κατ’ αρχάς πέρασε σε μία σχολή που ήταν η επιλογή του, ασχολήθηκε με πολιτιστικά δρώμενα τόσο εθελοντικά όσο και ημι-επαγγελματικά. «Ήταν για μένα μία επιτυχία και όπως φάνηκε και στο παρόν μου έδωσαν σημαντικά εφόδια ακόμα και στην τωρινή μου επαγγελματική κατάσταση» δηλώνει ο ίδιος. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, η επαγγελματική του συνέχεια ήταν διαφορετική από το αντικείμενο της σχολής. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί θεωρώ σημαντικό ότι ο τρόπος σκέψης που διδάχθηκε στη σχολή μου έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθώ σε ένα διαφορετικό τομέα. Έτσι, μετά από αρκετή προσωπική προσπάθεια κατάφερε να ασχοληθώ με τον τομέα του digital marketing, εργαζόμενος κάποιο διάστημα στα Ιωάννινα στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου και πλέον στο MyJobNow.

Αρωγός στην προσπάθεια του Σταύρου ήταν η COSMOTE, η οποία εδώ και 18 χρόνια, μέσα από το Πρόγραμμα των Υποτροφιών, στηρίζει τους νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στηρίζοντας τα πρώτα βήματα στην επαγγελματική τους πορεία για να κατακτήσουν μεγαλύτερους στόχους. Μέχρι σήμερα, μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, το οποοίο ανήκει στις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, έχουν δοθεί 658 υποτροφίες αξίας άνω των 5,5 εκατ. ευρώ.

Ο Σταύρος ήταν και αυτός ένας από τους υπότροφους της COSMOTE, το 2010. Για τα φοιτητικά του χρόνια ο πιστεύει πως οι σπουδές είναι από μόνες τους ένα όνειρο και προσπάθησε να ζήσει και να πάρει μέσα από αυτές όσα περισσότερα μπορούσε για να θέσει τις βάσεις για το μέλλον του. Έχοντας ήδη κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στην επαγγελματική ζωή, θέτει ως στόχο του να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις σε αυτό που κάνει, να μαθαίνειι νέα πράγματα και να εξελιχθεί. Πιστεύει, ότι μακροπρόθεσμα οι καταστάσεις στη ζωή μπορούν εύκολα να μεταβληθούν οπότε προσπαθει να θέτω πιο βραχυπρόθεσμους στόχους.



Ο Σταύρος μιλάει στα «Παραπολιτικά» για την πορεία του, το όραμά του και συμβουλεύει τους νεότερους.

Με τι ασχολείσαι τώρα;
Μετά το πέρας της στρατιωτικής μου θητείας τον Αύγουστο, μετακόμισα από την πόλη μου, τα Ιωάννινα, στην Αθήνα. Παρά την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κατάφερα σε άμεσο χρονικό διάστημα να βρω δουλειά πάνω στον τομέα που με ενδιέφερε, σε μία επιτυχημένη startup εταιρεία. Πλέον εργάζομαι στην εταιρεία MyJobNow ως Digital Marketing Specialist. Το MyJobNow είναι μία υπηρεσία που εκμεταλλεύοντας την τεχνολογία βοηθάει επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, της λιανικής, του τουρισμού, και των logistics να βρουν προσωπικό πρώτης γραμμής.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, τι πιστεύεις ότι έχεις πετύχει μέχρι στιγμής; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;
Αρχίζοντας από την περίοδο των Πανελληνίων ο πρώτος στόχος ήταν να περάσω σε μία σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, κάτι που κατάφερα. Στη διάρκεια της φοιτητικής ζωής έζησα εμπειρίες που δεν ήταν “προγραμματισμένες” αλλά προέκυψαν, και μέσα από αυτές κατάφερα να ασχοληθώ με πράγματα και να γνωρίσω ανθρώπους που δεν το φανταζόμουν καν όταν ήμουν 18 χρονών.

Η ενασχόληση μου με πολιτιστικά δρώμενα τόσο εθελοντικά όσο και ημι-επαγγελματικά ήταν για μένα μία επιτυχία και όπως φάνηκε και στο παρόν μου έδωσαν σημαντικά εφόδια ακόμα και στην τωρινή μου επαγγελματική κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου η επαγγελματική μου συνέχεια ήταν διαφορετική από το αντικείμενο της σχολής. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ σημαντικό ότι ο τρόπος σκέψης που διδάχθηκα στη σχολή μου έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθώ σε ένα διαφορετικό τομέα. Έτσι, μετά από αρκετή προσωπική προσπάθεια κατάφερα να ασχοληθώ με τον τομέα του digital marketing, εργαζόμενος κάποιο διάστημα στα Ιωάννινα στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου και πλέον στο MyJobNow.

Ως ένας νέος επαγγελματίας, σίγουρα ο στόχος μου είναι να αποκτήσω σημαντικές γνώσεις σε αυτό που κάνω και να εξελιχθώ. Ένας πιο άμεσος στόχος είναι να να συνεισφέρω στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, στην οποία εργάζομαι. Γενικά πιστεύω, ότι μακροπρόθεσμα οι καταστάσεις στη ζωή μπορούν εύκολα να μεταβληθούν οπότε προσπαθώ να θέτω πιο short-term στόχους. Ένας γενικός στόχος όμως που ελπίζω να τηρώ στη ζωή μου είναι να μαθαίνω πάντα νέα πράγματα.

Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που τώρα ξεκινάει τις σπουδές του και ίσως αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις στη ζωή, όπως εσύ;
Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών συνθηκών, το να είσαι φοιτητής είναι αρκετά δύσκολο και αγχωτικό τόσο για τους νέους όσο και για τους γονείς. Η συμβουλή μου στους νέους φοιτητές είναι να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να αφοσιωθούν στο στόχο τους, αφού έκαναν το πρώτο βήμα και μπήκαν στη σχολή που ήθελαν. Μπορεί να τους περιμένει μία δύσκολη περίοδος και ένα πολύ άγνωστο μέλλον αλλά μέσα σε αυτά τα χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τόσο αυτό που τους αρέσει όσο και τον εαυτό τους και θα μπορούν να θέσουν πιο γερές βάσεις για το μέλλον τους. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η φοιτητική ζωή είναι για τους περισσότερους τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, οπότε σε έναν νέο φοιτητή θα έλεγα επίσης να μη φοβηθεί να ζήσει νέες εμπειρίες και να γνωρίσει ανθρώπους.

Πώς πιστεύεις ότι η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο;
Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας και εξελίσσεται συνεχώς με ραγδαίο ρυθμό. Οι νέες γενιές, εξοικειωμένες πλέον με τις νέες τεχνολογίες, έχουν απεριόριστες δυνατότητες να χρησιμοποιήσουν τόσο για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας τους, όσο και για την εργασία αλλά και τη συμβολή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπου. Συνεχώς νέες ανακαλύψεις αλλάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας με βασικό κορμό την επικοινωνία που γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Χωρίς υπερβολή, πιστεύω πως όλες οι δραστηριότητες μας πλέον εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία. Επικοινωνία, μεταφορές, οικονομία, εργασία, διασκέδαση, υγεία: όλα εξελίσσονται και αλλάζουν μέρα με τη μέρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Βέβαια, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η τεχνολογία να μην απομακρύνει σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μόνο να τις διευκολύνει. Και το πιο σημαντικό, η τεχνολογία πρέπει να λάβει το ρόλο του διασώστη στην οικολογική καταστροφή που συντελείται σήμερα, και όχι να λειτουργεί εις βάρος του πλανήτη μας.

Programma-Ypotrofio-COSMOTE-2018-aponomi-2_2
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ COSMOTE 2019

Φέτος, το Πρόγραμμα υποτροφιών COSMOTE 2019 προσφέρει 35 υποτροφίες, ύψους 15.000€ η καθεμία, για συγκεκριμένες σχολές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης», ύψους 20.000€, για πρωτοετείς φοιτητές στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ.

Οι υπότροφοι της COSMOTE λαμβάνουν, επίσης, εξοπλισμό (laptop) και ένα πλήρες πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή & κινητή τηλεφωνία, Internet, COSMOTE TV) για τις καθημερινές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αποκλειστικά μέσω του www.cosmote-scholarships.gr, έως και τις 4 Οκτωβρίου. Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια απόδοσης στις πανελλαδικές εξετάσεις.