Κι όμως πρέπει να τρώτε και τη μπανανόφλουδα - Ερευνητές εξηγούν το λόγο
Μια διαιτολόγος εξηγεί γιατί είναι καλό να τρως τη μπανανόφλουδα
Μην την φάτε έτσι, μαγειρέψτε την
Όσο για την κατανάλωση της φλούδας της μπανάνας, η διαιτολόγος δεν συνιστά να την φάτε έτσι απλά. «Αντιθέτως, το μαγείρεμα της φλούδας για να μαλακώσει, θα βοηθήσει ώστε να σπάσουν τα κυτταρικά τοιχώματα, κι έτσι θα είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί η θρεπτική ουσία». Όσο για τα φαγητά που μπορείτε να φάτε με την μπανανόφλουδα, συμπεριλαμβάνουν τα smoothies, τα μάφινς, το ψωμί μπανάνας και το κάρι.
Η διαιτολόγος δεν προτείνει να φάτε έτσι τις φλούδες της μπανάνας, αλλά να τις μαγειρέψετε/Φωτογραφία: Pixabay
Επίσης, η διαιτολόγος λέει ότι ανάλογα με το χρώμα που έχει η φλούδα της μπανάνας, αντιστοίχως άλλα είναι τα θρεπτικά συστατικά. «Οι μπανάνες με ανοιχτό κίτρινο χρώμα φλούδας, έχουν υψηλότερη αναλογία αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με καρκινικές επιδράσεις, ενώ το πιο πράσινο χρώμα (λιγότερο ώριμες μπανάνες) είναι ιδιαίτερα πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη που σχετίζεται με την καλή ποιότητα ύπνου» ανέφερε η Σούζι Μπάρελ. Παράλληλα, τα πράσινα μέρη της μπανανόφλουδας είναι πλούσια σε άμυλο, το οποίο είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία του εντέρου.
Η μπανανόφλουδα βοηθά και στην καλή λειτουργία του εντέρου
Η διατροφολόγος Έλλα Άλρεντ, είχε δηλώσει στο παρελθόν στην Daily Mail πως «ενώ αρχικά η μπανανόφλουδα μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη επιλογή τροφίμων, η περαιτέρω έρευνα έδειξε πως υπάρχουν και διατροφικά οφέλη». Όπως είπε: «Οι πρόσθετες ίνες στην μπανανόφλουδα σίγουρα θα βοηθήσει στην κανονική λειτουργία του εντέρου. Επίσης, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη C και η βιταμίνη B6 που προσφέρει δεν είναι κάτι που πρέπει να παραλείψει κανείς».
Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να παραλείπει κανείς, σχετίζεται με την απώλεια βάρους, χάρη στις αυξημένες ίνες. Η Σούζι Μπάρελ είπε ότι αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε ή να φάτε τις μπανανόφλουδες, υπάρχουν πολλές άλλες χρήσεις για την καθημερινή ζωή. «Το μαγείρεμα του κρέατος πάνω από την μπανανόφλουδα, θα βοηθήσει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε υγρασία οποιουδήποτε γεύματος, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνετε και ένα πολύ ωραίο ξύδι» είπε.
Όσο για την κατανάλωση της φλούδας της μπανάνας, η διαιτολόγος δεν συνιστά να την φάτε έτσι απλά. «Αντιθέτως, το μαγείρεμα της φλούδας για να μαλακώσει, θα βοηθήσει ώστε να σπάσουν τα κυτταρικά τοιχώματα, κι έτσι θα είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί η θρεπτική ουσία». Όσο για τα φαγητά που μπορείτε να φάτε με την μπανανόφλουδα, συμπεριλαμβάνουν τα smoothies, τα μάφινς, το ψωμί μπανάνας και το κάρι.
Η διαιτολόγος δεν προτείνει να φάτε έτσι τις φλούδες της μπανάνας, αλλά να τις μαγειρέψετε/Φωτογραφία: Pixabay
Επίσης, η διαιτολόγος λέει ότι ανάλογα με το χρώμα που έχει η φλούδα της μπανάνας, αντιστοίχως άλλα είναι τα θρεπτικά συστατικά. «Οι μπανάνες με ανοιχτό κίτρινο χρώμα φλούδας, έχουν υψηλότερη αναλογία αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με καρκινικές επιδράσεις, ενώ το πιο πράσινο χρώμα (λιγότερο ώριμες μπανάνες) είναι ιδιαίτερα πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη που σχετίζεται με την καλή ποιότητα ύπνου» ανέφερε η Σούζι Μπάρελ. Παράλληλα, τα πράσινα μέρη της μπανανόφλουδας είναι πλούσια σε άμυλο, το οποίο είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία του εντέρου.
Η μπανανόφλουδα βοηθά και στην καλή λειτουργία του εντέρου
Η διατροφολόγος Έλλα Άλρεντ, είχε δηλώσει στο παρελθόν στην Daily Mail πως «ενώ αρχικά η μπανανόφλουδα μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη επιλογή τροφίμων, η περαιτέρω έρευνα έδειξε πως υπάρχουν και διατροφικά οφέλη». Όπως είπε: «Οι πρόσθετες ίνες στην μπανανόφλουδα σίγουρα θα βοηθήσει στην κανονική λειτουργία του εντέρου. Επίσης, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη C και η βιταμίνη B6 που προσφέρει δεν είναι κάτι που πρέπει να παραλείψει κανείς».
Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να παραλείπει κανείς, σχετίζεται με την απώλεια βάρους, χάρη στις αυξημένες ίνες. Η Σούζι Μπάρελ είπε ότι αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε ή να φάτε τις μπανανόφλουδες, υπάρχουν πολλές άλλες χρήσεις για την καθημερινή ζωή. «Το μαγείρεμα του κρέατος πάνω από την μπανανόφλουδα, θα βοηθήσει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε υγρασία οποιουδήποτε γεύματος, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνετε και ένα πολύ ωραίο ξύδι» είπε.