Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, που αποτύπωσε το διεθνές Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-ΕΗΤ), υπήρξε το πιο σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Η πρώτη φωτογραφία μιας Μαύρης Τρύπας δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Απριλίου 2019 από τους επιστήμονες και αποτέλεσε ορόσημο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή όχι απλά στην κατανόηση του Διαστήματος αλλά στην εξέλιξη της επιστήμης της Κοσμολογίας και της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Το κοσμικό «τέρας» που αιχμαλώτισε το ΕΗΤ έχει διάμετρο 40 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και απέχει 500 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Σημειώνεται ότι ως έτος φωτός ορίζεται η απόσταση που διανύει το φως σε ένα έτος, «τρέχοντας» με ταχύτητα 300.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Η λήψη της φωτογραφίας κατέστη δυνατή με τη χρήση μιας συστοιχίας οκτώ τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο και εντοπίστηκε στον γαλαξία Messier 87. Η εικόνα προέκυψε μετά από δύο χρόνια υπολογιστικής ανάλυσης των παρατηρήσεων από τη συστοιχία των τηλεσκοπίων. Η πορτοκαλί άλως στη φωτογραφία, ένα δαχτυλίδι φωτιάς, είναι το φως το οποίο κυρτώνεται σε σχεδόν «τέλειο κύκλο» γύρω από την Μαύρη Τρύπα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η ισχύς της, οι επιστήμονες τόνισαν ότι εκτοξεύει στο διάστημα έναν ενεργειακό πίδακα διαστάσεων 5.000 ετών φωτός. Μεταξύ των επιστημόνων που συνέβαλαν στην φωτογράφησή της κομβικό ρόλο έπαιξε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής αστροφυσικής Δημήτρης Ψάλτης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα

Μέχρι σήμερα οι μαύρες τρύπες δεν ήταν παρά υποθετικά κοσμικά τέρατα που καταβρόχθιζαν τα πάντα στη «γειτονιά» τους.