Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός ιός. Αυτό είναι ήδη κάτι που γνωρίζεις. Και παρόλα που είναι σίγουρο ότι έχεις διαβάσει πολλά άρθρα σχετικά με το νέο κορονοϊό που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά και σε ιστοσελίδες έγκυρων Οργανισμών (πχ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, η βασική σου ανησυχία, σίγουρα περιστρέφεται γύρω από έναν βασικό πυλώνα: τη μεταδοτικότητα του ιού.

Ο Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρύτανης ΕΚΠΑ, με βάση αυτές τις πιο πάνω πηγές, δίνει τις απαντήσεις στις πιο βασικές ερωτήσεις που αφορούν την μεταδοτικότητα του ιού.

Πώς μεταδίδεται ο νέος κοροναϊός Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πιθανότατα με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά το βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια τα οποία «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα.

Ποιά είναι η περίοδος επώασης;

Ως περίοδος επώασης ορίζεται ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της επαφής του ατόμου με την πηγή του ιού και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, ωστόσο η περίοδος επώασης ποικίλλει από 1 έως 14 ημέρες. Υπάρχουν και αναφορές για μεγαλύτερη περίοδο επώασης αλλά αυτές αποτελούν μάλλον εξαιρέσεις του γενικού κανόνα.


Μεταδίδεται ο ιός από ασυμπτωματικούς φορείς;
Κάθε ασθενής υπολογίζεται ότι μεταφέρει τον ιό σε 2-3 άτομα και θεωρείται πιθανή η μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί πόσο εύκολα γίνεται αυτό και πόσο συχνά συμβαίνει.

Μπορεί κάποιος που έχει αναρρώσει να συνεχίσει να είναι φορέας και να μεταδίδει τον ιό;

Προς το παρόν τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς θα αναρρώσουν. Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλλει από μερικές ημέρες για όσους έχουν ήπια συμπτωματολογία έως πολύ περισσότερο (εβδομάδες) για όσους έχουν πνευμονία ή και μήνες για όσους επιβίωσαν από σοβαρές, δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές. Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων όπου το τεστ για τον κορονοϊό παρέμεινε θετικό αρκετές μέρες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί η ικανότητα μετάδοσης σε αυτή την περίπτωση.

Χρειάζεται να φοράμε μάσκα;

Δε συστήνεται η χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό για προληπτικούς λόγους. Η μάσκα συστήνεται για τους ασθενείς με κλινική συμπτωματολογία (βήχας, φτάρνισμα) προκειμένου να προφυλάξουν τον κοινωνικό τους περίγυρο. Επίσης υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τη μάσκα και τον τύπο αυτής για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εκτός αν έχουν λάβει διαφορετική οδηγία από τον προσωπικό τους ιατρό.

Επιβιώνει ο ιός σε επιφάνειες;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από μαλακές επιφάνειες όπως υφάσματα και χαλιά. Είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται μέσω σκληρών επιφανειών που τις ακουμπάμε συχνά όπως πόμολα πόρτας, κουμπιά ανελκυστήρα. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει κάποιος ασθενής ή φορέας του ιού να τις έχει ακουμπήσει αφού έχει φταρνιστεί ή βήξει στο χέρι του ή έχει τρίψει τα μάτια του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επιβίωση των ιϊκών σωματιδίων στις σκληρές επιφάνειες δεν ξεπερνά τις μερικές ώρες.

Μπορεί κάποιος να αποδεχτεί με ασφάλεια πακέτα από Κίνα ή από άλλα κράτη που ενδημεί ο ιός;

Ναι, όπως και με τον ιό της γρίπης δεν τίθεται θέμα μετάδοσης του ιού.

Μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό με τη βρώση τροφής;

Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω της τροφής. Ο Covid-19 όπως και άλλοι κορονοϊοί έχουν ανιχνευτεί στα κόπρανα ασθενών. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης, εάν επαληθευτεί, μάλλον θα αποτελεί εξαίρεση. Το καλό μαγείρεμα μειώνει σαφέστατα τις πιθανότητες.

Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει από το κατοικίδιό του;

Παρόλο που πρόσφατα αναφέρθηκε μία περίπτωση ανίχνευσης του νέου κορονοϊού σε κατοικίδιο, δεν έχει αναφερθεί και δεν αναμένεται ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, θα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο και αντίστροφα.

Αυξάνει ο κίνδυνος μετάδοσης αν ταξιδέψει κάποιος με αεροπλάνο;

Το αεροπορικό ταξίδι είναι μία κατάσταση στην οποία η έκθεση σε πιθανότητα μετάδοσης μίας λοίμωξης είναι αυξημένη, αλλά όχι κατά πολύ. Ο συγχρωτισμός σε ένα κλειστό χώρο, η συνεύρεση ανθρώπων από διαφορετικές χώρες προέλευσης με διαφορετική επιδημιολογία λοιμώξεων αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι τα σύγχρονα αεροσκάφη έχουν συστήματα εξαερισμού εφάμιλλα αυτών που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα ο αέρας να ανανεώνεται 20 ως 30 φορές την ώρα και να παγιδεύονται σε φίλτρα τα διάφορα μικρόβια. ‘Έτσι πρακτικά ο κίνδυνος μετάδοσης λοίμωξης προέρχεται από επιβάτες που κάθονται στην ίδια σειρά ή μία πιο μπροστά ή πίσω.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες υφίστανται διαρκώς τροποποιήσεις με βάση τα διαρκώς ανανεωμένα δεδομένα. Η χρήση της μάσκας ακολουθεί τους ίδιους γενικούς κανόνες που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Εάν κάποιος έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, καλό είναι να αναβάλει το αεροπορικό του ταξίδι. Επιπλέον, εάν δεν είναι απαραίτητο, καλό θα ήταν να αναβάλει κανείς ταξίδια προς χώρες με μεγάλη συρροή κρουσμάτων. Τα αεροπορικά ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται από τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νομίζει ότι έχει κολλήσει τον νέο κορονοϊό;

Εάν έχει ταξιδέψει σε περιοχή με συρροή κρουσμάτων ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και έχει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια, ο ΕΟΔΥ συστήνει ψυχραιμία και επικοινωνία με τον οικογενειακό ιατρό ή/και τον ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τον κίνδυνο και τον καθοδηγήσουν αναλόγως. Δεν ενδείκνυται να μεταβεί απευθείας στα επείγοντα ιατρεία εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Σε κάθε περίπτωση...  Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε!


ΠΗΓΗ: thriveglobal.gr