Η απομόνωση και η καραντίνα που εφαρμόζουμε τις τελευταίες μέρες λόγω έξαρσης του κοροναϊού μας δίνουν άπλετο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι.

Είναι λοιπόν ευκαιρία να αξιοποιήσουμε κάποιον από 
αυτόν τον χρόνο για να μαγειρεύουμε και να τρεφόμαστε υγιεινά. Έτσι, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Ακολουθούν κάποιες οδηγίες που έδωσε η διαιτολόγος και πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών αναφορικά με ηλικιωμένους στην Ένωση Βρετανών Διαιτολόγων, 
Άλισον Σμιθ.



1. Φάτε καλά

«Η περίοδος 
αυτοαπομόνωσης σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές τους ανάγκες και να βεβαιωθούν πως παίρνουν όλα τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζονται» εξηγεί η, διαιτολόγος και πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών αναφορικά με ηλικιωμένους στην Ένωση Βρετανών Διαιτολόγων.


2. Να τρώτε 
πρωτείνη

Όσο μεγαλώνουμε, κερδίζουμε λίπος και παράλληλα χάνουμε 
μυική μάζα. Έτσι η διαιτολόγος προτείνει «Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε πρωτεΐνη στο πρωινό αλλά και στα γεύματα. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε σνακ όπως τα αυγά». Βέβαια, το σώμα απαιτεί άθληση για να διεγείρει την μετατροπή της πρωτεΐνης σε μύες.


3. Προετοιμάστε τα γεύματά σας

«Γνωρίζουμε ότι η μοναξιά και η απομόνωση μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην όρεξη και πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν πεινάνε όταν τρώνε μόνοι» λέει η 
Άλισον. Γι’αυτο προτείνει να κάνουμε μια προετοιμασία με μπαχαρικά, ενδιαφέρουσες γεύσεις και σάλτσες.

Bιταμίνη D

Η βιταμίνη D, που παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο, χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα μας και συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών.

Το διάστημα αυτό που ίσως δεν θα βγαίνουμε τόσο συχνά στον ήλιο, μπορούμε να αγοράσουμε συμπληρώματα βιταμίνης D από τα φαρμακεία.

Αγοράστε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Όσο καιρό θα μένετε στο σπίτι σας μπορεί να δυσκολεύεστε να προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ευτυχώς, τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι μια καλύτερη πηγή βιταμίνης C από ότι αυτά στις κονσέρβες.«Τα κατεψυγμένα μούρα, τα οποία μπορείτε πλέον να βρείτε σχεδόν σε κάθε σούπερ μάρκετ, είναι εξαιρετικά. Ακόμη και τα λαχανικά, όπως ο αρακάς ή τα φασολάκια, που συσκευάζονται μετά την συλλογή τους, είναι γεμάτα βιταμίνη C».

Πιείτε πολλά υγρά

«Πιείτε όσα περισσότερα υγρά μπορείτε. Ακόμη και 
καφεϊνή ή τσάι και πολλά ποτήρια νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας» λέει η ειδικός.

Φάτε επιπλέον ίνες

«Οι ίνες ενισχύουν ένα υγιές έντερο, αλλά πρέπει να πίνετε και πολλά υγρά ταυτόχρονα». Μια καλή επιλογή είναι τα δημητριακά, και ιδίως αυτά με βρώμη.

Αύξηση της βιταμίνης B

Μαζί με την βιταμίνη D προσέχουμε να καταναλώνουμε και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B12. Να τρώτε αρκετά 
φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, τα οποία είναι μια εξαιρετική πηγή – ακόμη κι αν αυτά είναι κατεψυγμένα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάτε την γυμναστική. Οι ασκήσεις στο σπίτι θα βοηθήσουν τόσο στην φυσική όσο και στην ψυχική μας κατάσταση.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα