Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο κιτρινισμένα δόντια από ό,τι οι νεότεροι λόγω της ηλικίας τους. Ωστόσο το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα αν κάνετε ανθυγιεινή διατροφή και φυσικά αν καπνίζετε. Ανακαλύψτε μερικές τροφές που αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς του λαμπερού σας χαμόγελο.

1. Καφές και τσάι κιτρινίζουν τα δόντια

Πώς θα ήταν τα πρωινά μας χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ; Ή τα απογεύματά μας χωρίς ένα υγιεινό φλιτζάνι τσάι; Θα πρέπει να σας πούμε ότι συχνά τα δύο αυτά ροφήματα προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια σας.

Ο λόγος είναι απλός: τείνουμε να πίνουμε καφέ και τσάι σε όλη μας τη ζωή και οι ουσίες αυτές τείνουν να διαπερνούν ευκολότερα το σμάλτο.Ωστόσο δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας, απλώς πίνετέ τα με μέτρο. Δοκιμάστε να βάλετε στο τσάι ή στον καφέ σας λίγο ζωικό γάλα ή γάλα σόγιας. Έτσι θα βλάψει πολύ λιγότερο τα δόντια σας.

2. Κόκκινο κρασί

Πρόκειται για έναν ακόμα κλασικό εχθρό του σμάλτου των δοντιών σας. Όταν πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, πιθανώς παρατηρείτε ότι χρωματίζει τα δόντια σας. Τι μπορείτε να κάνετε; Όπως πάντα, η καλύτερη μέθοδος είναι να πίνετε κόκκινο κρασί με μέτρο.

3. Αναψυκτικά τύπου κόλα

Προσοχή! Τα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας των δοντιών σας. Τα φωσφορικά τους οξέα όχι μόνο κιτρινίζουν τα δόντια σας αλλά και διαβρώνουν το σμάλτο, για να μην αναφέρουμε τις γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν τερηδόνα.

Συμβουλή; Αποφεύγετε τα αναψυκτικά.

4. Παγωτό και γρανίτα κιτρινίζουν τα δόντια

Το γεγονός αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, όμως το παγωτό και η γρανίτα που σας αρέσει να τρώτε το καλοκαίρι είναι εχθροί του σμάλτου των δοντιών σας. Αυτά τα δροσιστικά προϊόντα φτιάχνονται με πολυάριθμες χημικές ουσίες, γλυκαντικά και οξέα που τους δίνουν τα ελκυστικά τους χρώματα.

Μην ξεγελιέστε: είναι καλύτερα να τα αποφεύγετε και να διατηρήσετε το υγιές, όμορφο χαμόγελό σας.

5. Προσοχή στους χυμούς με σκούρα χρώματα

Μιλάμε για τους χυμούς από μούρο, φραγκοστάφυλο, κράνμπερι και παντζάρι… Ξέρουμε ότι κάνουν πραγματικά καλό στην υγεία μας, όμως κιτρινίζουν τα δόντια. Όλα τα φρούτα με σκούρο χρώμα, ακόμα και τα λαχανικά όπως οι τομάτες, περιέχουν οξέα που εισχωρούν στα δόντια σας και προκαλούν βλάβη.

Πίνετε πάντα τους συγκεκριμένους χυμούς με μέτρο.

6. Σως σόγιας

Μας αρέσει πολύ η σως σόγιας. Είναι θαυμάσια στα λαχανικά, σε σάλτσες και στα ασιατικά πιάτα που όλοι αγαπάμε. Ωστόσο είναι πραγματικά βλαβερή για τα δόντια μας.

7. Ξύδι βαλσάμικο

Ό,τι συμβαίνει με τη σως σόγιας συμβαίνει και με το ξύδι βαλσάμικο. Το καρύκευμα αυτό, που ταιριάζει στις σαλάτες και στα λαχανικά μας, όπως κάθε σκούρο ξύδι, βλάπτει τα δόντια μας.

Ωστόσο οι οδοντίατροι λένε κάτι ενδιαφέρον: όποτε το τρώμε με μαρούλι, δημιουργείται ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει το σμάλτο μας από τα οξέα. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε λίγο μαρούλι για να αποφύγετε τα κιτρινισμένα δόντια.