Σύμφωνα με νέα μελέτη του Graz University of Technology στην Αυστρία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν τρώμε ένα μήλο, κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος αν πετάμε τον πυρήνα του.

Και αυτό γιατί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα φιλικό βακτήριο που ονομάζεται «Lactobacillus» και βοηθά με τις πεπτικές διαταραχές, συναντάται στον πυρήνα και στους σπόρους του μήλου.

Οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα μέρη ενός μήλου (κοτσάνι, φλούδα, σάρκα και σπόρους) για το περιεχόμενό τους σε βακτήρια. Βρήκαν λοιπόν ότι ευεργετικά βακτήρια περιέχονται σε όλο το μήλο, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται όμως στους σπόρους, το σημείο δηλαδή που όλοι πετάμε.

Ωστόσο τα μήλα είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, όπως και να το φάμε. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ από άποψη θερμίδων ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα του αποδίδει κάτι παραπάνω από 80 θερμίδες.

Επιπλέον, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν σε αφθονία στη φλούδα των μήλων, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στη μείωση της χοληστερίνης.