Αν είσαι από τους ανθρώπους που τρώνε πολύ ζάχαρη κάθε μέρα και θέλεις να απαλλαγείς πια από αυτήν την κακή συνήθεια, τότε ακολούθησε αυτά τα βήματα:

Μην αντικαθιστάς την πραγματική ζάχαρη με τεχνητή

Μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση της κανονικής ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι παρόμοια με το να σταματάς το κάπνισμα και να αρχίζεις τα πούρα. Και πάλι παίρνεις τη γλυκύτητα που αναζητάς, οπότε δεν απομακρύνεις ποτέ τη γλυκιά γεύση που συνεχίζει να σε δελεάζει. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψεις στη ζάχαρη.

Ασκήσου και πρόσθεσε γάλα στη διατροφή σου

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανταμοιβής του εγκεφάλου, δυσχεραίνοντας έτσι τη διακοπή της συνήθειας και σου προκαλεί ευφορία. Μπορείς όμως να έχεις ένα πολύ έντονο αίσθημα ευφορίας μέσα από άλλες τροφές, εκτός από τη ζάχαρη. Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος (μια σημαντική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα) αυξάνει τη σεροτονίνη (ορμόνη που προκαλεί αίσθημα ευφορίας). Άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώνει έναν συσχετισμό ανάμεσα στην άσκηση και την αύξηση της σεροτονίνης.

Πες «όχι» στα προϊόντα με 0 λιπαρά

Να τι συμβαίνει ακριβώς με τα προϊόντα χωρίς λιπαρά. Τα λιπαρά (κάτι που μας αρέσει κι έχει ωραία γεύση) αφαιρούνται και προστίθεται ζάχαρη (ένα άλλο πράγμα που μας αρέσει κι έχει ωραία γεύση. Γιατί; Επειδή οι παρασκευαστές σε ξεγελούν με το γεγονός ότι το προϊόν είναι άπαχο – όχι όμως χωρίς ζάχαρη. Κλασικοί ένοχοι είναι τα ντρέσιγκ σαλάτας χωρίς λιπαρά (το μέλι ή το υψηλό σε φρουκτόζη σιρόπι αραβοσίτου συχνά είναι το δεύτερο ή τρίτο συστατικό), τα μπισκότα ή τα κέικ χωρίς λιπαρά (υπάρχουν κέικ, για παράδειγμα, που έχουν ακόμα και 20 γρ. ζάχαρη/φέτα). Η λύση; Προτίμησε τις πλήρεις εκδοχές. Τα μονοακόρεαστα λιπαρά που περιέχουν θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη συνολική αίσθηση πληρότητας και να μειώσεις σιγά-σιγά τα μπισκότα και τις πάστες.

Έχε κοντά σου σνακ

Μια τακτική που έχει αποτέλεσμα είναι να έχεις πάντα εύκαιρο ένα σνακ. Μπορεί να γυρίζεις στο σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά, να περάσεις μπροστά από ένα φαστφουντάδικο και χωρίς να το καταλάβεις να σταματήσεις για να πάρεις κάτι στα γρήγορα. Η παρόρμησή σου αυτή μπορεί να μειωθεί πάντως αν αρχίσεις να έχεις πάντα μαζί σου ένα σνακ, όπως ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα.