Το βίντεο έχει πλέον περίοπτη θέση στις ζωές μας. Με τα smartphones άλλωστε να έχουν αποκτήσει εντυπωσιακές δυνατότητες στον εν λόγω τομέα, δεν είναι δα και δύσκολο να αποτυπώσει κανείς κάθε στιγμή της ημέρας του. Τι γίνεται όμως στις… extreme περιπτώσεις; Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, όταν υπάρχει κίνηση με μεγάλη ταχύτητα, όταν η κάμερα πρέπει να μπει στο νερό ή όταν κινδυνεύει με πτώση από μεγάλο ύψος; Η απάντηση σε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ακούει στο όνομα GoPro HERO9 και είναι η καλύτερη action camera που θα βρεις στην αγορά.

Μισό λεπτό: action camera;

Ναι, action camera. Είναι μία υποκατηγορία καμερών, ειδικά σχεδιασμένων για χρήση σε ακραίες και αντίξοες συνθήκες. Διαθέτουν προστασία από νερό και σκόνη, λειτουργούν άψογα σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, αντέχουν τις πτώσεις και πλαισιώνονται από αξεσουάρ που τους επιτρέπουν να τοποθετηθούν με ασφάλεια σε κράνη, μπάρες, επιφάνειες -παντού. Έτσι ο χρήστης είναι σε θέση να τραβά εκπληκτικά βίντεο προκειμένου να μοιράζεται τις εμπειρίες του, όσο extreme κι αν είναι αυτές -από την κατάβαση μιας πλαγιάς με ποδήλατο, μέχρι μία πτώση με αλεξίπτωτο ή μια επίσκεψη σε…καρχαρίες.

 

gopro-karxariass-

 

Αν και στην κατηγορία των action cameras δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, μία είναι εκείνη που έχει ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή: η GoPro. Ιδρύθηκε το 2002 ως Woodman Labs και ασχολήθηκε με τις action cameras σε τέτοιο βαθμό, που πλέον το όνομά της είναι συνώνυμο του είδους. Στη γκάμα της GoPro μπορεί να βρει κανείς μοντέλα για κάθε γούστο, budget και ανάγκη. Την προσοχή του όμως τραβά χωρίς δεύτερη σκέψη η ναυαρχίδα της εταιρείας, η HERO9 που αποτελεί ό,τι καλύτερο έχουμε δει ως τώρα σε action camera. Οι λόγοι; Πολλοί. Τι λες να τους δούμε έναν προς έναν;

Γράφει παντού

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: η GoPro HERO9 είναι η action camera που θα σε ακολουθήσει παντού, απαθανατίζοντας κάθε σου στιγμή, όπου κι αν λαμβάνει χώρα εκείνη -στο έδαφος, το νερό (αδιάβροχη σε βάθος 10 μέτρων) ή τον αέρα! Έχει 30% μεγαλύτερη αυτονομία και είναι τόσο μικρή που χωράει στη χούφτα σου, όμως να είσαι σίγουρος ότι η στιβαρή της κατασκευή της επιτρέπει να ανταπεξέλθει με χαρακτηριστική άνεση υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Στη δε κάτω της πλευρά διαθέτει δύο αναδιπλούμενα πτερύγια, με τη βοήθεια των οποίων θα τη συνδέσεις στα διάφορα αξεσουάρ της.

Μιας και αναφερθήκαμε σε αυτά, να σε ενημερώσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να… απογειώσουν τη χρησιμότητα της GoPro HERO9. Τρίποδα, λαβές, βάσεις και κλιπ θα σου επιτρέψουν να την τοποθετήσεις από το κεφάλι και το στήθος, μέχρι το τιμόνι και όποια άλλη επιφάνεια θελήσεις, για μοναδικά βίντεο που κόβουν την ανάσα. Μην αμελήσεις τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας, το φλας και τα καλύμματα φακού για εκπληκτικά αποτελέσματα όπως τα θες. Αρκετά όμως με τα αξεσουάρ. Πάμε πάλι στην κάμερα και συγκεκριμένα στις ικανότητές της.

Ό,τι πρέπει για extreme λήψεις

Ίσως να αναρωτηθείς γιατί ακριβώς πρέπει να επενδύσεις σε μία action camera όπως η GoPro HERO9 και να μη «ντύσεις» το smartphone σου (που έχει και σούπερ κάμερα) με μία αδιάβροχη, αντικραδασμική θήκη; Η απάντηση βρίσκεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες της ναυαρχίδας της GoPro που όπως θα διαπιστώσεις, αφήνουν ακόμα και το πλέον προηγμένο camera smartphone, χιλιόμετρα πίσω.

Αρχικά προσφέρει δυνατότητα εγγραφής βίντεο ανάλυσης 5K στα 24/30 fps. «Κατεβαίνοντας» στα 4Κ θα προστεθούν και τα 60 fps στις επιλογές σου, ενώ στα 2.7K θα μπορείς να γράψεις και στα 120 fps. Αν τώρα συμβιβαστείς με Full HD βίντεο στα 1080p,τότε θα είσαι σε θέση να διαλέξεις τα 240 fps και το 8x slo-mo για κινηματογραφικά πλάνα που κόβουν την ανάσα.

Η GoPro HERO9 μάλιστα έρχεται και με πέντε επιλογές οπτικού πεδίου, για να προσαρμόσεις την εικόνα όπως εσύ θες. Η ρύθμιση Wide αντιστοιχεί σε φακό 16-34 χιλ. ενώ η SuperView προσφέρει άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα συμπιέζοντας εικόνα 4:3 σε κάδρο 16:9 (είναι διαθέσιμη μόνο για βίντεο). Η Linear μειώνει την παραμόρφωση αφαιρώντας σε μεγάλο βαθμό την κυρτότητα στην εικόνα (υπάρχει και επιπλέον επιλογή που ισορροπεί τον ορίζοντα) ενώ η Narrow έχει παρεμφερή αποτελέσματα με έναν φακό 27 χιλ. μίας κάμερας πλήρους καρέ.

gopro-kare-

Τα χαρίσματα της HERO9 ωστόσο δεν εξαντλούνται μόνο στο βίντεο αλλά επεκτείνονται και στη φωτογραφία. Θυμάσαι τα βίντεο 5K που λέγαμε πιο πάνω; Θα είσαι σε θέση να εξάγεις φωτογραφίες 14,7 MP από αυτά με χρώματα σε φυσικούς τόνους, σπουδαία αντίθεση και πλήθος λεπτομερειών. Την ίδια στιγμή ο αισθητήρας 20 MP σε συνδυασμό με το σύστημα SuperPhoto θα εξασφαλίσει ότι κάθε σου «κλικ» θα αντιστοιχεί σε μία τέλεια φωτογραφία -που μάλιστα θα αποθηκεύεται ως RAW αρχείο.

Στα πλεονεκτήματα της κάμερας προσμετρείται φυσικά και η σταθερότητα στις λήψεις της. Ξέχνα το τρέμουλο κατά την εγγραφή και τις έντονες κινήσεις που καθιστούν την παρακολούθηση του βίντεο δύσκολη υπόθεση. Τα συστήματα HyperSmooth 3.0 και TimeWarp 3.0 θα κάνουν τα κλιπ και τα timelapses σου τόσο ομαλά και «στρωτά» που όσοι τα παρακολουθήσουν θα νομίζουν ότι χρησιμοποίησες gimbal! Το καλύτερο; Οι δύο της οθόνες LCD (μία στην πρόσοψη, μία στην πίσω όψη) θα σου δείχνουν live όσα τραβάς, για να είσαι σίγουρος ότι δεν ξεφεύγεις από το θέμα!

«Και δηλαδή, σαν τι μπορώ να κάνω με τη GoPro HERO9»;

Τα πάντα! Με μία GoPro και δη το ισχυρότερο και καλύτερο μοντέλο που έχει λανσάρει ποτέ η αμερικανική εταιρεία, δεν υπάρχουν όρια στα όσα είσαι σε θέση να πραγματοποιήσεις. Από ένα timelapse στο μπαλκόνι σου και μία βόλτα στους δρόμους της πόλης, μέχρι extreme δραστηριότητες παντός καιρού: surfing, kite, snowboarding, kayaking, scuba diving και ό,τι άλλο βάλεις κατά νου. Μπορείς να την πάρεις μαζί σου σε πεζοπορίες και αναρριχήσεις, περιπάτους στη φύση και ταξίδια με το ποδήλατο ή τη μηχανή.

gopro--

Η GoPro HERO9 θα εξελιχθεί σε must have αξεσουάρ για τις διακοπές σου, αφού χάρη σε αυτή θα έχεις τη δυνατότητα να «γράψεις» κάθε στιγμή  και κατόπιν να δημιουργήσεις βίντεο που θα μοιραστείς με τους φίλους σου. Γι’ αυτό το τελευταίο μάλιστα δε θα χρειαστείς ούτε υπολογιστή, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις, αφού θα το κάνεις με δυο κινήσεις μέσα από το app της GoPro στο κινητό σου τηλέφωνο (τι θα πει «πώς», εννοείται ότι η κάμερα συνδέεται με το smartphone σου).