Λίγες σταγόνες γάλα στο τσάι προλαμβάνουν το κιτρίνισμα των δοντιών
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι λίγο γάλα στο τσάι διατηρεί τα δόντια άσπρα με τη μέθοδο αυτή να είναι πιο αποτελεσματική από τις οδοντόκρεμες και εξίσου καλή με ορισμένα προϊόντα λεύκανσης προκειμένου να προληφθεί ο χρωματισμός των δοντιών από το τσάι.
«Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ποτό στον κόσμο και ο τρόπος που υποβάλλεται σε επεξεργασία επηρεάζει τον τρόπο τον χρωματισμό των δοντιών», ανέφερε η δρ Ava Chow, της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. «Όσο περισσότερο το τσάι υποβάλλεται σε επεξεργασία ή οξειδώνεται, τόσο πιο πολύ κιτρινίζει τα δόντια. Αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μειώνει αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα».
Το τσάι περιέχει τανίνες – υδατοδιαλυτές ενώσεις που προκαλούν πικρή γεύση. Έχουν σκούρο χρώμα και μπορεί να κάνουν λεκέδες στα δόντια. Η Chow διαπίστωσε ότι η καζεΐνη, η κύρια πρωτεΐνη στο γάλα, ενώνεται με τις τανίνες του τσαγιού και προλαμβάνει τον χρωματισμό των δοντιών.
«Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ποτό στον κόσμο και ο τρόπος που υποβάλλεται σε επεξεργασία επηρεάζει τον τρόπο τον χρωματισμό των δοντιών», ανέφερε η δρ Ava Chow, της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. «Όσο περισσότερο το τσάι υποβάλλεται σε επεξεργασία ή οξειδώνεται, τόσο πιο πολύ κιτρινίζει τα δόντια. Αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μειώνει αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα».
Το τσάι περιέχει τανίνες – υδατοδιαλυτές ενώσεις που προκαλούν πικρή γεύση. Έχουν σκούρο χρώμα και μπορεί να κάνουν λεκέδες στα δόντια. Η Chow διαπίστωσε ότι η καζεΐνη, η κύρια πρωτεΐνη στο γάλα, ενώνεται με τις τανίνες του τσαγιού και προλαμβάνει τον χρωματισμό των δοντιών.