Για όσους δεν χρειάζονται τον πρωινό καφέ για να ξεκινήσει η μέρα τους, τότε ίσως ο καφές να τους φαίνεται παντελώς άχρηστος. Για εκείνους πάλι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς καφέ ίσως δεν έχουν σκεφτεί πόσο χρήσιμος είναι ο καφές σε άλλες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει αν γίνει γνωστό ότι ο καφές έχει και άλλες ιδιότητες εκτός από το να μας ξυπνάει και να μας γεμίζει ενέργεια. Ακολουθούν δέκα τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον καφέ – κυρίως τους κόκκους καφέ – χωρίς να πιούμε ούτε γουλιά

1. Να φτιάξουμε τις γρατσουνιές και τα χτυπήματα των επίπλων μας

Μπορεί να λέμε ότι οι γρατσουνιές του τραπεζιού μας είναι αυτό που του δίνει χαρακτήρα αλλά κατά βάθος δεν μας αρέσουν και δεν ξέρουμε πώς να τις ξεφορτωθούμε. Η λύση είναι μία: Kαφές. Ανακατεύοντας καφέ με ¼ κούπα ζεστό νερό και ¼ κούπα ξύδι φτιάχνουμε το τέλειο μείγμα για να διορθώσουμε τις γρατσουνιές στα έπιπλα μας. Απλά αφήνουμε το μείγμα πάνω στο στίγμα για τουλάχιστον μια ώρα και μετά τρίβουμε με ένα πανί – για πιο σκούρες επιφάνειες ξύλου ίσως χρειαστεί να περάσουμε πολλές στρώσεις.

2. Να φτιάξουμε αποσμητικό χώρου από καφέ

Μπορούμε να φτιάξουμε απλά και εύκολα αποσμητικό χώρου από καφέ. Βάζουμε μέσα σε ένα καλσόν λίγους κόκκους καφέ και το δένουμε στην κορυφή. Αυτό το αποσμητικό χώρου είναι ιδανικό για να απομακρύνει τις μυρωδιές από το ψυγείο, την τσάντα του γυμναστηρίου, του αμαξιού και όπου αλλού θέλουμε.

3. Να απομακρύνουμε επίμονες δυσωδίες από τα χέρια μας

Οι φυσικές ιδιότητες του καφέ που απομακρύνουν διάφορες μυρωδιές βοηθούν και όταν θέλουμε απεγνωσμένα να σταματήσουν να μυρίζουν τα χέρια μας περίεργα. Για αυτό μπορούμε να αναμείξουμε τον καφέ μας με σαπούνι και να τρίψουμε τα χέρια μας μέχρι να σταματήσουν να μυρίζουν κρεμμύδι, σκόρδο ή οτιδήποτε άλλο κόβαμε για να μαγειρέψουμε –που υπό άλλες συνθήκες θα μύριζε για μέρες.

4. Να κάνουμε απολέπιση προσώπου

Ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε απολέπιση το πρόσωπο μας. Είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στο δέρμα. Για την κρέμα απολέπισης αναμιγνύουμε καφέ, καστανή ζάχαρη, λάδι από αβοκάντο και λάδι καρύδας. Μπορούμε να προσθέσουμε και ότι άλλο υλικό θέλουμε ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας.

5. Να τον χρησιμοποιήσουμε ως λίπασμα στον κήπο μας

Ο καφές απελευθερώνει άζωτο, κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα που βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών. Ακόμα, απωθεί τα έντομα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά μας. Ρίχνουμε λίγο καφέ κατευθείαν στο χώμα ή το προσθέτουμε στο υπόλοιπο λίπασμα μας.

6. Να καθαρίσουμε το τζάκι μας

Όταν καθαρίζουμε το τζάκι μας ο χώρος γεμίζει σκόνη – κάτι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Για να το αποφύγουμε μπορούμε να ρίξουμε λίγο καφέ πριν καθαρίσουμε το τζάκι.

7. Να εμπλουτίσουμε τα γλυκά μας

Τούρτες, muffins, και άλλα γλυκά με γεύση καφέ είναι πεντανόστιμα – ειδικά για όσους αγαπούν τον καφέ. Υπάρχουν όμως συνταγές γλυκών με καφέ που δεν έχουν αυτή την έντονη γεύση του καφέ. Τέτοια γλυκά είναι κέικ και μπράουνις. Απλά αντικαθιστούμε την ποσότητα νερού που λέει η συνταγή με καφέ. Ο καφές θα δώσει μια πλούσια γεύση στο σοκολατένιο γλυκό μας.

8. Να γεμίσουμε το μαξιλαράκι για καρφίτσες και βελόνες με καφέ

Μπορούμε να γεμίσουμε το μαξιλαράκι για τις καρφίτσες και τις βελόνες μας με καφέ. Έτσι οι βελόνες μας θα μένουν στη θέση τους και το βαλιτσάκι με τα ραφτικά μας θα μυρίζει πάντα όμορφα.

9. Να τον χρησιμοποιήσουμε ως δόλωμα στο ψάρεμα

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο καφές προσελκύει περισσότερα ψάρια, αλλά πολλοί ψαράδες εγγυώνται την αποτελεσματικότητα του. Πασπαλίζουμε λίγο τις γαρίδες ή κάποιο άλλο δόλωμα με καφέ πριν τις βάλουμε στο αγκίστρι – και καλό ψάρεμα.

10. Να τον χρησιμοποιήσουμε ως φυτική βαφή υφασμάτων

Ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτική βαφή ρούχων. Απλά μουλιάζουμε τα ρούχα μας σε καφέ για πολύ ώρα. Όσο πιο πολύ ώρα το αφήσουμε τόσο πιο σκούρο το αποτέλεσμα.