Πόσες θερμίδες έχει μια πίτα με γύρο; Δείτε όλους τους συνδυασμούς
πιτα
Ζωή

Πόσες θερμίδες έχει μια πίτα με γύρο; Δείτε όλους τους συνδυασμούς

Μια πίτα γύρο απ’ όλα αποτελείται από την πίτα, το κρέας (χοιρινό ή κοτόπουλο σε γύρο ή καλαμάκι), τζατζίκι (ή σως), τηγανητές πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι.

Μια πίτα με γύρο ανάλογα με τα υλικά, μπορεί να εξελιχθεί σε θερμιδική βόμβα αλλά με λίγη προσοχή δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και τόσο.

Μια πίτα γύρο απ’ όλα (σουβλάκι όπως λένε στην Αθήνα) αποτελείται από την πίτα, το κρέας (χοιρινό ή κοτόπουλο σε γύρο ή καλαμάκι), τζατζίκι (ή σως), τηγανητές πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα υλικά που περιέχονται στην πίτα και τις θερμίδες τους.

ΠΙΤΑ
Πίτα αλάδωτη θερμίδες: 170

Πίτα με λάδι θερμίδες: 260

ΚΡΕΑΣ
Σουβλάκι χοιρινό (καλαμάκι) θερμίδες: 180
Γύρος χοιρινός θερμίδες: 270
Σουβλάκι κοτόπουλο (καλαμάκι) θερμίδες: 130
Γύρος κοτόπουλο θερμίδες: 220

ΠΑΤΑΤΕΣ
Πατάτες τηγανιτές θερμίδες: 100

ΤΖΑΤΖΙΚΙ θερμίδες: 30

ΣΩΣ θερμίδες: 180

ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ ή ΜΑΡΟΥΛΙ θερμίδες: 10

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν μια μερίδα πατάτες (150 γραμμάρια) έχει περίπου 500-600 θερμίδες (λιγότερες αν τηγανιστούν με ελαιόλαδο).

Ας κάνουμε λοιπόν τους υπολογισμούς:

Η χειρότερη επιλογή είναι πίτα (λαδωμένη) με γύρο χοιρινό και σως. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 260+270+100+180+10=730. Μια τέτοια πίτα γύρο έχει 820 θερμίδες.

Η καλύτερη επιλογή είναι αλάδωτη πίτα με σουβλάκι κοτόπουλο και τζατζίκι που μας δίνει 170+130+100+30+10 = 440 θερμίδες

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στην πραγματικότητα τα παραπάνω είναι θεωρητικοί υπολογισμοί καθώς λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν τέτοιους συνδυασμούς. Οι κλασικοί συνδυασμοί είναι χοιρινό με τζατζίκι και κοτόπουλο με σως.

Άρα έχουμε και λέμε:

ΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ:
ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 580 θερμίδες (490 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)
ΓΥΡΟ: 670 θερμίδες (580 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:
ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 680 θερμίδες (590 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)
ΓΥΡΟ: 770 θερμίδες (680 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ποιότητα των υλικών μπορεί να μειώσει (λίγο) ή να αυξήσει (αρκετά) τις θερμίδες που έχει μια πίτα γύρο. Σημαντικοί παράγοντες είναι το λάδι τηγανίσματος και το κρέας στο γύρο.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα