«Πολύ ήσυχες είναι» σκέφτομαι και αμέσως σηκώνομαι από τον υπολογιστή να πάω να δω τι κάνουν, καθώς έχω απορροφηθεί από την δουλειά και δεν τους έχω μιλήσει εδώ και ώρες.

Φυσικά! Η μια είναι στο tablet και παίζει ένα παιχνίδι και η άλλη βλέπει video από το κινητό μου. Πόσες ώρες παίζει η μεγάλη, τί είναι αυτό το ‘among us’ παιχνίδι και με ποιον παίζει; Η μικρή τι βλέπει στο YouTube και πόσες ώρες είναι μπροστά από την οθόνη; Μήπως συνδέεται αυτό με την φοβία που έχει εμφανίσει τελευταία και δεν θέλει να κοιμηθεί με το φως κλειστό γιατί βλέπει ότι έρχονται μάγισσές;

Μόνο αν είμαστε κοντά στα παιδιά και τα καθοδηγούμε θα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι το περιεχόμενο που καταναλώνουν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και δεν διατρέχουν κάποιον άλλο κίνδυνο. Στο διαδίκτυο, ακόμα και πράγματα που μοιάζουν ακίνδυνα, μπορεί να μην είναι. Στη δική μου ιστορία αυτό που φόβιζε την κόρη μου ήταν κάτι μαγισσούλες με ροζ φουντωτά μαλλιά και πολύχρωμα φτερά που εμένα δεν μου φαινόντουσαν καθόλου τρομακτικές. Πρέπει λοιπόν να προφυλάσσουμε τα παιδιά και να πιστέψουμε ότι ο κίνδυνος υπάρχει γιατί κάτι που σε εμάς μοιάζει άκακο μπορεί… να αποδειχθεί πραγματικός μπαμπούλας.

234

Ως γονείς οφείλουμε να καθοδηγούμε τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο και να τα συμβουλεύουμε για την ασφάλεια τους. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και για την ασφάλειά τους στον διαδικτυακό κόσμο. Για να τα καταφέρουμε, έχουμε έναν σύμμαχο μας σε αυτή την προσπάθεια, τη WIND με το πρόγραμμα Kids@safety, που βοηθά γονείς και κηδεμόνες να προετοιμαστούμε και να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας ώστε να υιοθετούν έναν ασφαλή διαδικτυακό τρόπο συμπεριφοράς, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους.

Σημαντικό επίσης είναι να βάλουμε κανόνες και όρια στη χρήση του κινητού και του διαδικτύου για όλους μας, όχι μόνο για τα παιδιά και να υπογράψουμε όλοι το Οικογενειακό Συμφωνητικό Χρήσης Internet! Εμείς το υπογράψαμε ήδη!

Περισσότερα εδώ http://www.kidsatsafety.gr/