αχλαδια
Ζωή

Πως τα αχλάδια διώχνουν τον... καρκίνο

Το τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Το αχλάδι διαθέτει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ακόμα και ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών», καθώς η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό. 

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες των αχλαδιών (πάνω από 3.000 γνωστές), αλλά το κινεζικό αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Βέβαια, και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια ευδοκιμούν όλον τον χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Θρεπτική αξία
Ενα μεσαίο αχλάδι (περίπου 180 g) περιέχει:
Ενέργεια: 101 Kcal
Υδατάνθρακες: 27,1 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,5 γρ.
Πρωτεΐνες: 1 γρ.

Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών και παρέχουν, επίσης, απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως: η βιταμίνη C, K και κάλιο, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ. Ακόμα, τα αχλάδια που έχουν κόκκινη σάρκα περιέχουν καροτενοειδή, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα και με λίγες πιθανότητες να προκαλέσουν παρενέργειες. Για αυτόν τον λόγο προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για διάφορες ασθένειες.Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Αρτηριακή πίεση: Οι φυτικές ίνες και το κάλιο που περιέχονται στα αχλάδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη ρύθμισή της.

Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, προστατεύουν τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου από την επαφή με δευτερογενή χολικά οξέα, τα οποία δεσμεύουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου.

Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Ρύθμιση του σακχάρου: Τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στο αχλάδι, συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μια συνθήκη πολύ σημαντική για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες των αχλαδιών είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ιδιαίτερα τον χειμώνα ένα «δυνατό» ανοσοποιητικό βοηθά στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των λοιμώξεων.

Φλεγμονή: Έρευνες έχουν δείξει τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του αχλαδιού. Φαίνεται να βοηθά στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου που οφείλεται σε φλεγμονή.

Απώλεια βάρους: Μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι φυτικές τους ίνες οδηγούν πιο εύκολα στο αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερη διάρκεια. Επιπλέον, τα αχλάδια είναι ένα από τα φρούτα που έχουν χαμηλές θερμίδες, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό τα καθιστούν πλούσια σε όγκο.